SUA şi CE cer anchetarea alegerilor din Rusia

17

Statele Unite s-au declarat „pregătite să coopereze" cu Vladimir Putin după ce se va efectua o anchetă „independentă" privind eventuale nereguli din timpul scrutinului prezidenţial, pe care misiunea de observatori din Rusia l-a calificat drept subiectiv şi inechitabil, anunţă AFP.

Misiunea de observatori a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Moscova a concluzionat că Vladimir Putin a fost favorizat în mod „clar" , iar „concurenţa nu a fost echitabilă", OSCE remarcând şi nereguli la numărătoarea voturilor „în aproape o treime din secţiile de vot".

Atât Statele Unite cât şi Uniunea Europeană împărtăşesc preocupările observatorilor internaţionali, trecute în raportul OSCE. „La nivel global, împărtăşim diagnosticul lor (n.r. OSCE) şi încurajăm Rusia să remedieze aceste lacune", a precizat purtătoarea de cuvânt a CE, Maja Kocijancic, conform AFP.

Întrebată de ce UE nu l-a felicitat încă pe Putin pentru victoria sa, Kocijancic a indicat că Bruxelles-ul aşteaptă un raport mai complet asupra rezultatelor scrutinului.

„Cerem Guvernului rus să efectueze o anchetă independentă şi credibilă privind toate neregulile semnalate", a indicat Departamentul de Stat al Statelor Unite ieri, după ce Comisia Electorală Centrală (rusă) a publicat rezultatele aproape definitive, Vladimir Putin câştigând scrutinul cu 64 la sută din voturi.