Obama: păcatul este fapta care îmi contrazice valorile

205

Un interviu privind religia, acordat de președintele Obama în 2004, intră în atenţia presei de profil după ce a fost republicat pe un blog de religie. Reacţiile jurnaliștilor creștini sunt predominant negative, ei relatând că „în mai multe puncte doctrinale de o importanţă majoră – inclusiv cele privind păcatul, raiul și exclusivitatea Evangheliei – Obama iese din graniţele creștinismului istoric."

Publicaţia The Christian Telegraph redă răspunsul președintelui Barack Obama la întrebarea „credeţi în Rai?": „[mă întrebaţi] dacă cred în harpe, norișori și aripi?". După lămuririle jurnalistului: „un loc spiritual în care ajungem după ce murim?", Obama a revenit spunând că „ceea ce cred este că dacă îmi trăiesc viaţa cât de bine pot, voi fi răsplătit. Nu sunt atât de înfumurat încât să cred că știu ce se întâmplă după ce mor. Însă cred cu tărie că, fie că sunt răsplătit aici sau în viaţa de apoi, a mă alinia credinţei mele și valorilor mele este un lucru bun."Rugat să definească păcatul, Obama a spus că acesta este starea de „a nu fi pe aceeași lungime de undă cu valorile tale," și că cei care păcătuiesc „sunt răsplătiţi pentru nerespectarea valorilor lor, la fel cum cei care și le respectă sunt răsplătiţi pentru asta.

În opinia lui Richard Land, președintele Comisiei de Etică și Libertate Religioasă din cadrul Convenţiei Sudice a Baptiștilor, a comentat interviul apreciind că Obama este „un protestant tipic secolului XXI", care îmbrăţișează Biblia ca resursă, dar nu ca autoritate ultimă. „Un creștin drept-credincios ar fi răspuns [că păcatul] este o nerespectare a valorilor lui Dumnezeu," ceea ce e foarte diferit, în esenţă, de răspunsul președintelui.