Harta morţii: cel mai de temut factor ucigaș, în funcţie de ţară

785

Cele mai frecvente motive de deces variază simţitor la nivel regional, iar cunoașterea lor poate oferi noi perspective pentru dezvoltarea strategiilor de creștere a speranţei de viaţă, potrivit celui mai recent raport care a studiat cauzele mortalităţii în fiecare ţară, coordonat de Institutul de Măsurare și Evaluare a Sănătăţii (IHME).

La nivel global, primele trei poziţii în topul factorilor care ucid cei mai mulţi oameni sunt bolile cardiace ischemice, atacul vascular cerebral și bolile pulmonare, însumând 32% din totalul deceselor înregistrate în toată lumea, în 2013. Pe următoarele locuri se află pneumonia, boala Alzheimer, cancerul pulmonar, accidentele rutiere, HIV/SIDA, diabetul și tuberculoza.

În România, cardiopatia ischemică ocupă primul loc în topul factorilor care fac cele mai multe victime, după cum reiese din tabelul publicat de autorii studiului în jurnalul The Lancet. Situaţia este similară în multe locuri pe glob, inclusiv în majoritatea ţărilor europene, a celor din zona de Sud a Americii Latine (Argentina, Chile, Uruguay), a Regatului Unit (Anglia Irlanda de Nord, Scoţia, Ţara Galilor), a ţărilor din Asia Centrală și de Sud-Est, în Canada și SUA.

Tot în România, următoarele locuri în topul motivelor de deces sunt ocupate de atacurile cerebral vasculare, de ciroză, cancer pulmonar, de infecţiile căilor respiratorii inferioare, de bolile cardiace hipertensive, Alzheimer, cardiomiopatii, de bolile pulmonare obstructiv cronice și de cancerul colorectal.

În ţări precum Japonia, Coreea de Sud, Portugalia, Macedonia, Jamaica, China, Coreea de Nord, Indonezia, Myanmar, Vietnam sau Bangladesh, atacul vascular cerebral face cele mai multe victime.

În multe regiuni din Africa, principalele cauze de deces sunt o serie de boli prevenibile, în special HIV/SIDA. „La aproape un deceniu după ce HIV/SIDA a atins la nivel global punctul culminant, acest factor rămâne cauza principală de deces prematur în peste 12 ţări din Africa Subsahariană. În timp ce mai puţini tineri mor din cauza bolilor copilăriei, trebuie să facem mai multe pentru a ne asigura că HIV/SIDA nu devine o ameninţare pentru oamenii de toate vârstele“, a declarat unul din coautorii studiului, dr. Andre Kengne, de la Consiliul Medical de Cercetare din Africa de Sud. Pe lista factorilor care ameninţă viaţa locuitorilor din zona Africii Subsahariene se numără și malaria, diareea sau complicaţiile apărute la naștere.

În alte ţări precum Arabia Saudită, Oman, Qatar sau Emiratele Unite Arabe, accidentele rutiere sunt cauza celor mai multe decese. De exemplu, în Arabia Saudită, experienţa în trafic poate fi una destul de periculoasă din cauza modului imprudent de conducere al șoferilor. „Din păcate, saudiţii nu iau foarte în serios regulile în trafic“, scriu reprezentanţii organizaţiei InterNations, o comunitate dedicată tuturor celor care trăiesc și lucrează în străinătate. De asemenea, numărul mașinilor este unul foarte mare aici – un automobil pentru fiecare patru oameni. Potrivit datelor Direcţiei Generale de Trafic din Arabia Saudită, 19 persoane își pierd zilnic viaţa din cauza accidentelor rutiere, notează Arab News.

În câteva ţări din America Latină, cel mai mare factor ucigaș este violenţa. Este cazul unor ţări ca Venezuela, El Salvador și Columbia. Aceeași cauză se află pe locul al doilea în Guatemala, Honduras, Panama și în Brazilia. Potrivit unui raport publicat de organizaţia nonguvernamentală Venezuela Violence Observatory, Honduras se află pe primul loc în lume în ceea ce privește rata cazurilor de omucidere. Pe locul următor se află Venezuela, unde aproape 25.000 de persoane au fost victime ale unei crime în anul 2014, notează Huffington Post.

Studiul, care a cuprins date din 188 de ţări, adunate în perioada 1990-2013 și analizate de un consorţiu de peste 700 de experţi din întreaga lume, oferă însă și o veste bună. Datele arată că speranţa de viaţă, la nivel mondial, este în creștere. Astfel, dacă în 1990 speranţa de viaţă la nivel global se ridica la 65,3 ani, în 2013 aceasta a ajuns la 71,5ani, iar datele sunt valabile pentru ambele sexe.

„Astăzi, oamenii au un risc mai mic de a muri din cauza anumitor probleme decât părinţii lor, dar sunt mai multe persoane vârstnice în întreaga lume. Este o tendinţă încurajatoare că oamenii trăiesc mai mult. Trebuie doar să ne asigurăm că în prezent luăm cele mai bune decizii privind politicile de sănătate pentru a ne pregăti să facem faţă provocărilor legate de sănătate și de costurile asociate care urmează“, a declarat dr. Christopher Murray, directorul IHME.

Strategiile pentru inovarea sistemului de sănătate sunt cu atât mai importante, cu cât într-o singură zi, în toată lumea, mor circa 150.000 de oameni, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din 2012. Mai mult de jumătate din decese au fost atribuite bolilor netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli pulmonare cronice). În regiunile dezvoltate, cu venituri mari, 7 din 10 decese sunt înregistrate în rândul persoanelor de cel puţin 70 de ani și numai un deces din 100, în rândul copiilor sub 15 ani. Situaţia se schimbă însă în regiunile sărace, unde doar 2 din 10 persoane decedate au peste 70 de ani, iar 4 din 10 decese sunt înregistrate în rândul copiilor sub 15 ani.