În tinereţe, am urmat cursurile unei universităţi din Brisbane, Australia, care se afla la două ore distanţă de casă. Aveam o prietenă în oraș și rămâneam uneori la ea, pentru a evita să fac naveta în fiecare zi.

În acei ani, prietena mea și cu mine am devenit foarte pasionate de testele de personalitate. Ne trimiteam una alteia diferite teste – Myers-Briggs, Enneagram sau Big Five – iar artunci când ne întâlneam, luam cina, făceam plimbări lungi pe malul râului Brisbane și discutam despre ceea ce învăţaserăm despre noi înșine: ce credeam că este adevărat sau neadevărat, dacă ne simţeam inspirate să ne schimbăm și așa mai departe. Într-o zi, am creat chiar propriul nostru test.

Știu că unii oameni sunt sceptici cu privire la testele de personalitate și că nu cred că avem prea multe beneficii de la ele. Dar eu le-am găsit extrem de utile pentru dezvoltarea mea personală. Nu am crezut fiecare cuvânt din ele, nu mi-am ales cariera sau relaţiile în funcţie de rezultatele lor, dar m-au ajutat să îmi înţeleg mai bine anumite laturi și au scos în evidenţă lucruri despre mine de care nu eram conștientă.

Diferite tipuri de daruri

Biblia vorbește, de asemenea, despre faptul că fiecare dintre noi are anumite daruri. Înainte de a muri pe cruce, Iisus le-a promis urmașilor Săi că Se va întoarce într-o zi pentru a salva omenirea.Mai târziu, apostolul Petru îi încurajează pe creștini să își folosească darurile pe care le-au primit: „Mai presus de toate, să aveţi o dragoste fierbinte unii pentru alţii, căci dragostea acoperă o sumedenie de păcate. Fiţi primitori de oaspeţi între voi, fără cârtire. Ca nişte buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi să slujească altora după darul pe care l-a primit” (1 Petru 4:8-10).

Darurile spirituale pot fi folosite în biserică, dar ele au fost destinate să răzbată dincolo de zidurile ei.

În acest caz, este folosit termenul „dar”, însă în alte părţi ale Bibliei se menţionează că este vorba de daruri spirituale. Adesea, creștinii și predicatorii vorbesc despre modul în care pot fi folosite aceste daruri în interiorul bisericii. Desigur, darurile spirituale pot fi folosite în acest context (și unele pot fi mai potrivite acolo), dar ele au fost destinate să răzbată dincolo de zidurile bisericii și să ajungă la toţi cei care au nevoie de ele.

De-a lungul Noului Testament, sunt menţionate multe daruri, inclusiv slujirea, darul încurajării, darul conducerii, darul învăţării, generozitatea, înţelepciunea, credinţa, generozitatea, ospitalitatea, darul vindecării, discernământul, evanghelizarea și administrarea (Romani 12, 1 Corinteni 12, 1 Petru 4). În diferite locuri în care sunt enumerate, există unele similitudini, dar și unele diferenţe. Acest lucru sugerează că există multe alte moduri în care Dumnezeu ne poate folosi.

Daruri spiritual versus aptitudini

S-ar putea să ne întrebăm prin ce se deosebesc darurile spirituale de orice altă aptitudine sau abilitate cu care ne naștem sau pe care o dobândim de-a lungul vieţii noastre. Spre deosebire de darurile despre care se vorbește în testele de personalitate, darurile spirituale sunt date „spre folosul altora” (1 Corinteni 12:7)”.

Este adevărat că toţi posedăm daruri de un anumit fel, indiferent dacă credem în Dumnezeu sau nu. Dar mulţi dintre noi le folosim gândindu-ne mai ales la noi înșine (și la cei dragi), pentru a ne promova obiectivele, pentru a ne crește popularitatea, pentru a promova la locul de muncă sau pentru alte avantaje.

Spre bine sau spre rău

Să analizăm două personaje de la poluri opuse. Mai întîi, Fred Rogers, realizatorul emisiunii pentru preșcolari „Cartierul Domnului Rogers”. Rogers și-a folosit darul de învăţător și înţelepciunea pentru a-i educa pe copii, pentru a-i învăţa despre ei înșiși și despre lumea din jurul lor.

În antiteză cu el, să ne gândim la Andrew Tate, controversata personalitate a social media și un „misogin autodeclarat”. Nu îi putem nega aptitudinile de lider, chiar dacă modul în care le folosește este mai mult decât discutabil. Într-un sondaj în cadrul cărora au fost chestionate 30 de profesoare australiene, acestea au raportat „o creștere accentuată a discriminării sexuale, misoginiei și hărţuirii sexuale în clasele lor și au identificat, de asemenea, influenţa explicită a lui Tate asupra atitudinilor și comportamentelor elevilor lor”. În prezent, Tate este acuzat în România de trafic de persoane şi constituirea unui grup organizat pentru exploatarea sexuală a femeilor.

Acest ultim exemplu ar putea fi extrem, dar există mulţi oameni în orașele noastre și pe ecranele televizoarelor noastre pe care i-am putea identifica ca fiind înzestraţi, dar care își folosesc darurile într-un mod care este dăunător sau care aduce prejudicii altora.

Darurile spirituale se deosebesc de alte daruri prin faptul că au întotdeauna ca scop îmbunătăţirea situaţiei altora. Apostolul Pavel subliniază că dragostea este o virtute care trebuie să însoţească folosirea tuturor darurilor spirituale. El spune că, fără dragoste, suntem „o aramă sunătoare sau un chimval zângănitor” (1 Corinteni 13:1).

„Nu sunt bun la asta!”

O altă diferenţă între darurile normale și cele spirituale este că darurile spirituale ar putea fi sau nu abilităţi pe care să le avem în mod natural. Uneori, Dumnezeu va folosi talentele noastre înnăscute sau dobândite, iar alteori ne vom simţi înclinaţi să facem ceva care ni se pare inconfortabil, dificil sau în afara zonei noastre de confort.

De exemplu, unul dintre darurile mele spirituale este ospitalitatea. Nu este vorba de faptul că invit oamenii la mine acasă și îi așez la masă, ci de abilitatea de a face oamenii să se simtă bineveniţi, creând un spaţiu sigur pentru ei. Aș putea spune că este un dar pe care l-am primit după ce am decis să-L urmez pe Dumnezeu, dar atunci când privesc în urmă la viaţa mea, observ că familia mea l-a avut, într-o formă sau alta, întotdeauna. Am crescut într-o familie în care ușile casei erau mereu deschise. Părinţilor mei le-a plăcut mereu să primească musafiri și sunt încântaţi și acum când oamenii apar neanunţaţi. Se bucură să se oprească din ceea ce fac și acordă toată atenţia persoanei care bate la ușă.

Dar, în ultimii ani, a ieșit la suprafaţă un dar care mă face să mă simt mult mai incomod: leadership-ul. Acesta este un dar care a fost recunoscut de alţii și un domeniu de care am început să fiu interesată. Dacă mi-aţi fi sugerat acest lucru acum câţiva ani, m-aș fi speriat și aș fi spus: „Nu, mulţumesc, nu eu”. Poziţia de lider nu este ceva care vine în mod natural. Cu toate acestea, nu numai că dorinţa mea pentru aceste abilităţi a crescut, dar am fost în prezenţa multor lideri care m-au îndrumat și m-au inspirat în acest domeniu.

Identificarea darurilor tale

Cunoașterea și identificarea darurilor tale te ajută să te concentrezi și să urmărești deliberat modalităţile prin care poţi fi cel mai util altor oameni. Dacă nu ești sigur care sunt darurile tale spirituale, există câteva modalităţi

Există multe teste online pentru recunoașterea darurile spirituale. Ele pot fi utile, dar, la fel ca în cazul testelor de personalitate, rezultatele pot varia și nu sunt întotdeauna exacte.

O a doua metodă, mai sigură, este de a ne analiza pe noi înșine. La ce ne pricepem? Ce anume ne ne atinge inima? În ce domenii simţim că suntem capabili să slujim? Care sunt lucrurile în care ne dorim să ne implicăm în biserică?

Adesea, alţi oameni vor fi capabili să identifice darurile pe care le avem și pe care noi nu le putem distinge singuri. O discuţie cu oameni înţelepţi, care ne cunosc bine, s-ar putea să me arate mai limpede care sunt darurile spirituale pe care le avem.

Să ne punem darurile în valoare

Un sondaj realizat de compania Bankrate a arătat că aproape jumătate (47%) dintre adulţii din Statele Unite aveau acasă carduri cadou pe care nu le-au folosit, pierderea totală fiind de aproximativ 23 de miliarde de dolari americani. Nu ne place să pierdem bani, dar acest sondaj îmi amintește de darurile spirituale pe care le-am primit, multe dintre ele rămânând nefolosite.

Biblia spune că darurile spirituale sunt oferite de Dumnezeu fiecărui credincios pentru a-i întări pe alţii în credinţă (Romani 1:11-12). Dacă nu Îl cunoști încă pe Dumnezeu, atunci explorarea darurilor tale ţi-ar putea deschide o gamă largă de posibilităţi. Dar, indiferent unde ne-am afla în călătoria noastră spirituală, toţi avem un dar pe care îl putem folosi pentru a face lumea un loc mai bun. Ar fi atât de trist să ne irosim darurile, așa cum se pierd miliardele de dolari din cardurile cadou neutilizate! Până la urmă, cu toţii ne dorim să trăim într-o lume în care iubirea abundă.

Zanita Fletcher este life coach, scriitoare și editor asistent la revista Semnele timpului Australia. Ea scrie din Gold Coast, Queensland, Australia. O versiune a acestui articol a apărut iniţial pe site-ul Signs of the Times Australia.