Marea Britanie pare că vrea să joace pe cartea „totul sau nimic”. Formula actuală a Uniunii Europene nu mai corespunde cu așteptările britanicilor. Fie uniunea se schimbă, fie britanicii îi spun adio. „Premierul a subliniat că britanicii nu sunt mulţumiţi cu situaţia actuală şi cred că UE trebuie să se schimbe pentru a răspunde mai bine îngrijorărilor lor”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului britanic.

Juncker a afirmat că vrea să se ajungă la „o înţelegere corectă pentru Marea Britanie”, amândoi liderii convenind că sunt necesare mai multe discuţii pentru a se găsi o cale de a avansa.

Drumul spre reformă este destul de anevoios. Marea Britanie este conștientă de asta, dar este foarte hotărâtă să nu cedeze. „Vor fi suișuri și coborâșuri. Veţi auzi într-o zi că ceva este posibil, a doua zi că altceva este imposibil”, le-a spus Cameron reporterilor la sosirea la summitul Parteneriatului Estic, de la Riga. El a afirmat că este „hotărât” să realizeze această reformă până la sfârșitul lui 2017. Acesta ar fi, de fapt, anul fatidic în legătură cu o eventuală Brexit, o ieșire a Marii Britanii din UE.

„Cu toate acestea, un lucru va fi constant și acesta este hotărârea mea de a oferi poporului britanic o reformă a UE astfel încât să facă alegerea corectă în cadrul acestui referendum”, a subliniat șeful guvernului de la Londra.

Pentru a-şi demonstra determinarea, Cameron va începe spre sfârşitul acestei săptămâni un tur în cinci capitale europene pentru a discuta cu lideri-cheie ai UE în legătură cu planurile sale de reformă. Speră chiar să discute individual cu toţi cei 27 de lideri europeni înainte de Consiliul European de la sfârşitul lui iunie, unde este aşteptat să îşi prezinte detaliat planurile de reformă.

Problema ieșirii din uniune nu este doar o perdea de fum, ci este abordată cât se poate de serios. Banca Angliei deja a însărcinat, în mare secret (însă informaţiile s-au scurs în presă), un grup de experţi să înceapă o evaluare a posibilelor consecinţe ale unui Brexit asupra economiei britanice.

Degetul îndreptat spre străini

Una dintre problemele spinoase pe care Cameron le va pune pe masa negocierilor este cea a imigranţilor. El vrea să-i oblige să aştepte patru ani înainte de a accede la beneficii sociale în Marea Britanie. De asemenea, vrea să câştige dreptul de a deporta şomerii europeni care îşi caută de lucru, după şase luni.

„Eu şi mulţi alţii credem că este legitim pentru noi să reducem stimulentele pentru oamenii care vor să vină aici. Modificarea sistemului de protecţie socială în scopul reducerii imigraţiei din UE va fi o cerinţă absolută în renegocierea pe care o voi purta“, a subliniat premierul, insistând că are un plan de întărire a luptei împotriva imigraţiei ilegale.

Un punct principal va fi dreptul poliţiei de a confisca salariile angajaţilor ilegali. Se pleacă de la premisa că în Marea Britanie „este prea uşor să se lucreze la negru şi să fie angajaţi imigranţi ilegali“. „De aceea, vom adopta o măsură radicală şi vom face din munca la negru un delict în sine“, a afirmat premierul.

Replica celor mari

Pe cât de hotărât este Cameron în reformarea Europei, pe atât de determinaţi sunt liderii Germaniei şi Franţei să îi spulbere planurile. Ei pregătesc un document care are ca scop o mai mare integrare a zonei euro, iar documentul ar urma să fie discutat la acelaşi Consiliu European. Ideea celor doi lideri europeni este de a se ajunge la o uniune politică fără a se modifica tratatele UE.

„Suntem de acord că nu e o idee bună ca UE să decidă asupra celor mai mici detalii, de la producătorii de ulei de măsline, până la curăţarea toaletelor“, a declarat secretarul de stat al Ministerului francez de Externe Harlem Desir. Acesta consideră că nu e nevoie să se schimbe tratatele europene pentru orice proiect de reformă.

Secretarul general al creștin-socialilor germani, Andreas Scheuer, vede în posibilul rezultat al votului din Marea Britanie „un semnal clar că e timpul să ne gândim ce fel de Europă dorim”. Poziţii asemănătoare se observă în Scandinavia și în Olanda. Fără să fi iniţiat până acum vreo reformă, Cameron se bucură deja de suportul multor ţări, apreciază DW.

Și dacă Marea Britanie nu va reuși în aventura sa reformistă? Se va retrage din uniune? Va fi o decizie cu multiple implicaţii asupra viitorului Regatului Unit, care are toate șansele să își piardă titlul de „Unit”. Scoţia a declarat că dorește să rămână în Uniune. Va risca oare Cameron destrămarea Marii Britanii, oferindu-le scoţienilor ocazia evadării după eșecul referendumului?

Cert este că se adună nori negri asupra Europei. Euroscepticismul se amplifică. Mișcări de contestare a status-quo-ului european apar tot mai intens la orizont. În consecinţă, visul european începe să capete accente de coșmar.