Un român, ales lider masonic mondial

38176

Abia s-a finalizat Conferinţa masonilor care a avut loc în București și o nouă știre provoacă noi speculaţii cu privire la viitorul României. Radu Bălănescu a fost ales Secretar Executiv al Conferinţei Mondiale a Marilor Loji Regulare. Este cea mai înaltă poziţie deţinută până acum de un mason român la nivelul Masoneriei Regulare Universale.

Majoritatea delegaţilor din peste 100 de ţări, prezenţi la Conferinţa organizată la Bucureşti l-au ales pe Bălănescu în poziţia deţinută până acum, timp de 16 ani, de către Thomas Jackson. Este o poziţie care îi asigură statutul de Primus inter Pares și coordonator al întregii colaborări pe lanţul masonic mondial.

Cine este noul lider al Masoneriei?

Conform CV-ului publicat pe site-ul Marii Loje Naţionale, Radu Bălănescu este Doctor în Ştiinţe Medicale, directorul medical al Spitalului de Copii Grigore Alexandescu din Bucureşti și Preşedintele Comisiei Naţionale de Chirurgie Pediatrică la nivelul Ministerului Sănătăţii.

Din anul 2013, Radu Bălănescu a fost ales Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România. Pe lângă multe alte distincţii primite din partea diferitelor organizaţii masonice, a obţinut în 2010 din partea statului român Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

E foarte probabil ca nu pregătirea profesională să fi fost cea care l-a recomandat în poziţia pe care o deţine în momentul de faţă. Radu Bălănescu a reprezentat Marea Lojă Naţională din România la toate Conferinţele Marilor Maeştri din Europa şi de pe alte continente, aducând o contribuţie majoră la creşterea prestigiului Lojei române pe plan extern. O demonstrează chiar invitaţia pe care i-a adresat-o José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene, pentru a reprezenta masoneria română ca exponent al societăţii civile din România, la întrunirea Președinţilor Comisiei Europene.

Poziţii pro

Imediat după aflarea știrii, jurnalistul Cristian Unteanu și-a exprimat în ziarul Adevărul satisfacţia pentru această premieră. El consideră că România obţine astfel un post simbolic într-o logică foarte specială de sistem, aceea care domină accesul la posturile-cheie din marile organizaţii internaţionale. În opinia sa, alegerea lui Bălănescu ar trebui să fie un motiv de mândrie pentru orice român, în condiţiile în care nu mai există astăzi niciun reprezentant al României care să conducă o organizaţie internaţională de relevanţă, putere şi influenţă de tipul Masoneriei.

În general, presa română doar a preluat știrea fără să se aventureze într-o analiză a posibilelor implicaţii. Reacţiile vor apărea, mai degrabă, în zilele următoare. Cel mai probabil, aceste reacţii vor avea un caracter preponderent negativ, date fiind anumite aspecte din istoria masoneriei care au creat controverse. Nu în ultimul rând, teoriile conspiraţiei pot alimenta suficiente speculaţii cu privire la recentul eveniment. Interesul cititorilor faţă de articolul Semnelor Timplului referitor la Conferinţa masonică de la București demonstrează că evenimentul a captat atenţia unui public numeros.

Poziţii contra

Lăudată, acuzată sau controversată, masoneria continuă să fie un prilej de dezbateri fără sfârșit. Poate și din cauza aurei de mister care învăluie organizaţia. Conform multor teoreticieni ai conspiraţiei, masoneria s-ar afla în spatele multor guverne, conducând lumea din „umbră”. Iar contestatarii ei nu lipsesc. Chiar din sfere politice înalte. Unul dintre cei mai vehemenţi acuzatori din ultimii ani a fost Antonie Iorgovan, numit de unii „părintele constituţiei”. În cadrul emisiunii „Teoria Conspiraţiei” transmisă la TVR 1, Iorgovan a emis acuzaţii dure la adresa masonilor, sugerând că „scopul lor este sa controleze prin mijloace oculte guverne, și parlamente, și justiţie, și poliţie, și jandarmerie, și garda de la prefectură, și orice, tot ce mișcă, tot ce zboară, totul trebuie să fie controlat de masonerie… dacă ar putea, până și Divinitatea…”

Afirmaţia sa nu poate fi verificată, atâta timp cât este o declaraţie cu titlu general, însă pare să fie confirmată chiar de către purtărorul de cuvânt al Masoneriei naţionale, Olimpian Ungherea, care, în cadrul aceleeași emisiuni, nu a negat că masonii au intrat până în sferele cele mai înalte ale politicii sau armatei. Surprinzător, nici biserica nu este ocolită de prezenţa masonică. „Nu este niciun secret că în rândurile masoneriei române sunt înalte feţe bisericești: episcopi, mitropoliţi, simpli preoţi”, spunea purtătorul de cuvânt ca formă de apreciere a forţei organizaţiei.

Dincolo de faptul că masoneria este considerată de Iorgovan ca fiind neconstituţională datorită caracterului ei secret, o altă acuzaţie lovește direct în scopul organizaţiei. Fără menajamente, Iorgovan și-a exprimat convingerea că, „dacă e să căutăm crima organizată, ea este foarte bine așezată în aceste structuri masonice”. Pentru îndrăzneala sa, foarte mulţi bloggeri au fost convinși că a plătit cu viaţa, fiind asasinat lent și fără urme. Același lucru a fost susţinut și de alte personalităţi ale politicii românești, deși sursele oficiale spun că Iorgovan a murit din pricina unui cancer la pancreas.

Teoriile conspiraţiei cu privire la România

Cazul Iorgovan a trecut și s-a făcut liniște. Acum sunt din nou motive pentru o relansare a speculaţiilor cu privire la implicaţiile numirii unui român la conducerea Masoneriei mondiale.

Conform definiţiei date de masoni, organizaţia nu este prin natura ei o asociaţie secretă (deși prezintă asemănări cu Școlile de Mistere din Antichitate), ci este o societate „discretă, și cu secrete”. Însă, indiferent de definiţiile pe care Masoneria și le acordă, în mentalul colectiv există percepţia că scopul prioritar al masoneriei este instaurarea unei noi ordini mondiale. Numirea unui român în fruntea masoneriei poate fi pusă în corelaţie cu o populară teorie a conspiraţiilor formulată în mediul american și care a devenit parte a unei serii ecranizate. Românul Nicolae Carpathia este identificat ca fiind nimeni altul decât viitorul Antihrist. În cadrul seriei Left Behind, Carpathia este lider alcomunităţii globale, al unui guvern mondial pe care în cele din urmă îl folosește împotriva celor care-L urmează pe Iisus Christos. În film, un român iniţiază noua ordine mondială, iar speculaţiile vin de acum de la sine.

Pentru orice analist onest este importantă abordarea oricărui fenomen aflat în desfășurare cu simţul echilibrului. Și în privinţa masoneriei atitudinea ar trebui să fie aceeași. E drept că, fără masonerie, România ar fi arătat astăzi altfel. Multe dintre realizările actuale nu ar fi fost contretizate. Aceasta este o certitudine istorică. Însă, la fel de bine, nu poate fi ignorat nici caracterul secret al organizaţiei și nici faptul că nu toţi dintre cei peste 6.000 de membri ai săi la nivel naţional își dezvăluie apartenenţa masonică, deși ocupă poziţii cheie în instituţii importante ale statului român.

De aici derivă și speculaţiile care cel mai probabil se vor înteţi. Numirea unui român în poziţie cheie a masoneriei mondiale nu face decât să demonstreze forţa pe care Loja naţională a jucat-o în configuraţia jocurilor masonice. Efectele pe care această situaţie le are asupra omului simplu rămân doar la nivel speculativ. Restul este istorie.

Foto: captură YouTube