Vești bune pentru viitorul României

520

Viitorul Europei se află sub ameninţarea obezităţii, avertizează experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UK Health Forum. Potrivit prognozelor, cea mai îngrijorătoare situaţie va fi înregistrată în Irlanda, iar la polul opus se va afla România.

În Irlanda anului 2030 se preconizează că circa 84% dintre femei și 90% dintre bărbaţi se vor confrunta cu problema surplusului de kilograme. De fapt, rata obezităţii în această regiune va atinge 58 de procente în rândul bărbaţilor și 47% în rândul femeilor.

Dintre toate cele 53 de ţări europene incluse în analiză, România a înregistrat cea mai mică creștere a ratei obezităţii pe viitor. Se estimează că atât numărul femeilor, cât și cel al bărbaţilor obezi va crește cu doar 10% până în 2030.

„Studiul nostru prezintă o imagine îngrijorătoare a creșterii obezităţii în Europa. Sunt necesare urgent politici pentru inversarea acestui trend”, a declarat dr. Laura Webber, de la UK Health Forum, într-un comunicat de presă emis de Societatea Europeană de Cardiologie. Aceste măsuri ar trebui să vizeze încurajarea adoptării unui regim alimentar sănătos, dar și practicarea sportului, punctează experta pentru NPR.

Rata obezităţii ar putea fi influenţată de modul de reglementare a economiei de piaţă din industria alimentară. „Regatul Unit și Irlanda, unde prevalenţa obezităţii este printre cele mai ridicate, posedă economii de piaţă liberale nereglementate, similare Statelor Unite, unde acţiunile colective ale companiilor alimentare multinaţionale de maximizare a profitului încurajează supraconsumul”, scriu experţii. Pentru ţările cu o economie de piaţă mai bine reglementată este preconizată o rată mai mică a obezităţii până în 2030. Este, de exemplu, cazul Belgiei, Olandei sau Germaniei.

Prognozele au fost alcătuite pe baza datelor privind valorile indicelui de masă corporal (BMI) și trendurile legate de obezitate și supraponderabilitate, disponibile pentru fiecare ţară inclusă în studiu. Există însă riscul ca situaţia în ansamblu să fie mult mai îngrijorătoare. Lipsa datelor, dar și situaţia actuală privind numărul de copii supraponderali și obezi din Europa ar putea influenţa acurateţea imaginii preconizate.

Cu puţin timp în urmă, OMS avertiza cu privire la riscul Europei de a se confrunta cu o epidemie de obezitate. Directorul regional al organizaţiei, Zsuzsanna Jakab, menţiona că problema ar putea fi cauzată de doi factori care alcătuiesc o combinaţie „letală”: lipsa activităţii fizice și „cultura care promovează alimente ieftine, convenabile, bogate în grăsimi, sare și zahăr”.

 

Foto: stockvault.net