Cel mai mare dezastru natural din istoria Columbiei

542

Sute de morţi, răniţi și dispăruţi. Acesta este bilanţul celui mai mare dezastru natural din istoria Columbiei.

Începând de sâmbătă, Columbia își plânge cei aproximativ 300 de morţi, alină peste 200 de răniţi și își caută cu disperare și speranţă sutele de dispăruţi. Tragedia care s-a abătut asupra Columbiei a lăsat orașul Mocoa în ruine, iar pe locuitorii acestuia, complet izolaţi, fără curent electric și fără apă, depinzând în totalitate de ajutorul extern, notează Digi24

Nu este prima dată când ploile torenţiale inundă regiunea de sud-vest a Columbiei. De data aceasta însă, ploile au provocat revărsarea celor trei râuri care traversează orașul și au dus la alunecări de teren. Directorul Unităţii Naţionale pentru Managementul Riscului de Dezastre a declarat că o treime din cantitatea de precipitaţii normale pentru o lună a căzut într-o singură noapte, potrivit El Pais.

Cu toate că orașul Mocoa este situat în mijlocul junglei amazoniene, fiind oarecum izolat de restul ţării, ajutoarele nu s-au lăsat mult timp așteptate. Diferite instituţii, organizaţii și organisme guvernamentale s-au implicat în acţiunea de salvare și de ajutorare a sinistraţilor. Potrivit informaţiilor de la Crucea Roșiepeste 45000 de persoane sunt afectate de această tragedie.

Poate că nu este momentul potrivit pentru a analiza cauzele acestui dezastru sau în ce măsură s-ar fi putut evita. Însă diferite autorităţi în domeniul mediului înconjurător susţin că o astfel de tragedie era de așteptat. Pe de-o parte, Rodrigo Botero afirmă că orașul Mocoa a fost „victima unei planificări urbane deficiente”, deoarece sub el se află aproximativ 10 râuri care fac ca acestă zonă să fie una nepotrivită pentru construirea de locuinţe. Pe de altă parte, alţii susţin că este vorba de una dintre numeroasele consecinţe ale schimbărilor climatice și ale defrișărilor în masă care au avut loc în ultima perioadă în zonă. Mai mult de atât, se așteaptă din nou ploi torenţiale, care nu vor face decât să agraveze situaţia prezentă.