Criză iminentă: Se termină apa potabilă din Bangladesh

88

Apa potabilă devine din ce în ce mai inaccesibilă locuitorilor statului Bangladesh din cauza schimbărilor climatice, conform unui studiu realizat de Banca Mondială în cadrul unui program de analiză și evaluare a surselor de apă potabilă din lume.

 

Conform studiului Băncii Mondiale, aproximativ 28 de milioane de locuitori ai Bangladesh-ului, echivalentul a 20% din populaţie, trăiesc în condiţii extrem de dure în zonele izolate ale ţării, care reprezintă un sfert din teritoriul statului.

„Ca rezultat al schimbărilor climatice, salinitatea din zonele de coastă ale Bangladeshului a crescut foarte mult, generând o lipsă de apă dulce. Femeile din aceste zone sunt nevoite să meargă mulţi kilometri pentru a colecta un ulcior cu apă bună de băut", a afirmat Rokeya Ahmed, un expert de la Banca Mondială, citat de cotidianul The Guardian.

„Erodarea malurilor râurilor a transformat o bună parte a populaţiei în refugiaţi", a afirmat Shahdat Hossain, un comerciant din orașul Matlab, aflat la 50 km distanţă de capitala Dacca. „Întrucât zona e foarte aproape de Golful Bengal, cantitatea de arsenic din pânza freatică e de asemenea foarte ridicată. Suntem nevoiţi să săpăm mult mai adânc pentru a găsi apă fără arsenic", a adăugat el.

Experţii avertizează că lupta pentru apă potabilă se va intensifica în cursul verii. „În zonele secetoase din nordul Bangladeshului trebuie să sapi până la 350 m pentru a obţine apă sigură pentru băut", a afirmat Shareful Hassan, unul dintre autorii studiului, adăugând că se așteaptă ca situaţia să se înrăutăţească întrucât nivelul neobișnuit de scăzut de precipitaţii din această perioadă va însemna că pânzele freatice potabile nu vor fi realimentate.

Uzinele de filtrare și desalinizare sunt scumpe, însă Ainun Nishat, expert în schimbări climatice de la universitatea Brac din Dacca, este de părere că ele reprezintă singura speranţă în vederea evitării unei crize iminente.