Cum ajung în farfuria noastră substanţe poluante

49

Deși consumul de produse din pește aduce beneficii pentru organism, efectele nocive ale poluării marine produse prin deșertarea majoră de reziduuri din plastic în apele oceanelor îmbolnăvesc și contaminează organismele din habitat, lucru care poate periclita, mai departe, sănătatea vieţuitoarelor care se hrănesc cu acestea, inclusiv a oamenilor, sugerează un studiu publicat în Nature, Scientific Reports.

„Oceanul este, de fapt, un vas de toaletă pentru toate substanţele noastre chimice poluante și pentru deșeuri în general. În cele din urmă vom începe să vedem cum această contaminare avansează în lanţul trofic, în organismele marine și în fauna sălbatică", a declarat autoarea cercetării, Chelsea Rochman, de la Universitatea din California, Davis, citează NPR.

În cadrul studiului, experţii au lucrat cu trei grupe de pești din aceeași specie, medaka. Timp de două luni, o parte din pești au primit hrană normală, fără conţinut de plastic, un alt grup a primit mâncare care conţinea un procent de 10% plastic tratat astfel încât să nu mai conţină poluanţi, iar ultimul grup de pești a primit hrană cu 10% conţinut de plastic normal. În cazul ultimelor două grupe de pești, alimentele au fost extrase din regiunea San Diego Bay.

Analizele au arătat un nivel crescut de substanţe poluante organice în cazul peștilor cărora li s-a administrat hrană cu conţinut de plastic. „Aici am arătat că peștii expuși unui amestec de polietilenă cu poluanţi chimici, absorbiţi de mediul marin, acumulează acești poluanţi chimici și suferă toxicitate hepatică și patologică", scriu cercetătorii. Efectele nocive ale consumului de hrană poluată au fost înregistrate chiar și în cazul peștilor care au urmat un regim alimentar cu plastic tratat, însă la un nivel semnificativ mai mic. Mai mult, expunerea la substanţele toxice din plastic ar putea fi răspândită mai departe, la alte specii de animale sălbatice, însă fenomenul necesită cercetări ulterioare.

„Am descoperit că plasticul interacţionează cu sucurile gastrice din stomacul peștilor, substanţele chimice se desprind din plastic și sunt transferate în fluxul sangvin sau în ţesut", a declarat Rochman pentru NPR.

Potrivit raportului What a Waste, publicat de Banca Mondială în 2012, aproximativ 1,3 miliarde de tone de deșeuri solide sunt produse în fiecare an la nivel global. Dintre acestea, 10 procente reprezintă deșeuri din plastic. Până în 2025, cantitatea de gunoi solid produs în lume va crește până la 2,2 miliarde de tone.