Profilul persoanelor cu risc crescut de insomnie

1440

În comparaţie cu indivizii fără tulburări de somn, persoanele care suferă de insomnie au câteva lucruri în comun, au descoperit experţii de la Resonate Insight.

În ceea ce privește latura financiară și profesională, insomniacii au un risc cu până la 42% mai mare de a fi șomeri, în raport cu ceilalţi. Totodată, ei au cu până la 40% mai multe șanse de a câștiga un venit mai mic de 25.000 de dolari anual. Cu toate acestea, insomniacii au cu 32% mai multe șanse de a ocupa o poziţie de manager senior în compania unde lucrează, arată infograficul realizat de Resonate.

La capitolul sănătate, cei care suferă de tulburări de somn au un risc semnificativ, de până la 48 de procente, de a fuma. Ei sunt mult mai expuși, de asemenea, pericolului de a urma un tratament medicamentos prescris de medic. Însă, în același timp, insomniacii ezită să se adreseze unui medic în cazul problemelor de sănătate.

În ceea ce privește viaţa personală și de familie, insomniacii au un risc cu până la 35% mai mare decât ceilalţi de a fi divorţaţi, dar și o posibilitate cu 19% mai mare de a avea copii cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani.

Studiul efectuat de Resonate Insights a analizat răspunsurile oferite în cadrul unui sondaj de 10.000 de persoane cu tulburări de somn. Aceste informaţii au fost studiate comparativ cu populaţia adultă din mediul online.

Experţii de la Mayo Clinic punctează că riscul de a suferi de insomnie poate fi mai pronunţat în cazul femeilor, lucru explicat prin schimbările hormonale experimentate de acest grup atât în perioada ciclului menstrual, cât și la menopauză. Stresul este un alt factor de risc ce alimentează riscul apariţiei insomniei, dar și diversele afecţiuni psihologice, precum depresia, anxietatea sau tulburările bipolare. Chiar și munca în ture sau călătoriile lungi frecvente pot dăuna semnificativ calităţii somnului.

Specialiștii de la Institutul Naţional pentru Inimă, Plămâni și Sânge din SUA subliniază influenţa veniturilor scăzute asupra dezvoltării insomniei. În același timp, stresul și evenimentele nefericite care apar și un stil de viaţă sedentar contribuie la apariţia tulburărilor de somn.