Danezii ating un record mondial în producerea de energie eoliană

412

În 2014, Danemarca și-a asigurat din surse eoliene 39% din necesarul electric, un nou record, care încurajează autorităţile daneze să persiste în convingerea că își vor atinge obiectivul pentru 2020, de a-și baza 50% din sistemul naţional de electricitate pe sursele eoliene.

Anul 2014 a fost un an-record pentru sectorul danez al energiei eoliene. Cu un start de 41,2% în producţia de energie din surse eoliene, în primul semestru, Danemarca s-a stabilizat la o medie de 39 de procente, până la sfârșitul anului.

Ministrul danez al mediului s-a arătat încrezător că ţara sa este pe un drum sigur chiar spre înlocuirea eficientă a surselor fosile de generare a electricităţii cu surse eoliene. „Ne vom atinge cu siguranţă ţintele pentru anul 2020. Am atins un record mondial unic. Ceea ce arată că ne putem atinge și obiectivul ultim, mai exact stoparea încălzirii globale”, a afirmat Rasmus Helveg Petersen pentru televiziunea DR.

Portalul energinet.dk aprecia că nu este nimic extraordinar la recordul stabilit de Danemarca și că plusul în raport cu alţi ani este rezultatul instalării a peste 100 de noi turbine în larg, în anul 2014. Cantitatea de electricitate produsă de vânt a variat de-a lungul anului, de la un maximum de 61,7% – în ianuarie, la un minimum de 23% – în iunie.

Ministrul mediului speră ca acest record să asigure oportunitatea detaşării complete de sursele fosile, în speţă de cărbune, în doar 10 ani, notează The Lokal.

Danemarca este un pionier în utilizarea energiei eoliene, instalând primele turbine pe la jumătatea anilor 1970, atunci când surprizele din domeniul petrolier a forţat naţiunea dependentă de import să caute alternative.

Astăzi, danezii sunt pe primul loc în lume la producţia de energie eoliană, fiind urmaţi de spanioli și de portughezi, notează Wall-Street.ro.

Foto: Wikimedia