CO2-ul dintr-o cameră aglomerată reduce capacitatea de lua decizii

70

Dacă te ia oboseala şi nu te poţi concentra într-o sală în care se află multe persoane, s-ar putea să nu fie de vină cel care ţine prezentarea, ci nivelul ridicat de dioxid de carbon din cameră, potrivit unui studiu publicat luna trecută.

O echipă de cercetători de la Suny Upstate Medical University şi Lawrence Berkley National Laboratory au închis 24 de adulţi într-o cameră şi le-au testat capacitatea de a lua decizii, în trei situaţii în care nivelul de diaxod de carbon a depăşit de două, trei sau şase ori limita normală.

În cadrul studiului, participanţii au fost împărţiţi în grupe de patru şi au stat într-o cameră de mărimea unui birou mic, în trei etape a câte 2,5 ore, între care a existat o pauză de o oră. În perioada în care subiecţii se aflau în cameră, cercetătorii au introdus diaxod de carbon în diferite concentraţii: 600, 1.000 sau 2.500 de părţi la un milion de părţi de oxigen (ppm).

Într-un spaţiu deschis, concentraţia de dioxid de carbon este de 380 ppm. Însă concentraţia din aerul expirat de om este de obicei mai mare, ajungând frecvent la 1.000 ppm şi poate chiar depăşi 3.000 ppm.

După aceea, subiecţii au fost rugaţi să ia decizii în cazul unor situaţii ipotetice, să aibă iniţiativă, să folosească informaţiile de care dispun pentru realizarea unor sarcini şi să elaboreze strategii.

Deşi cercetătorii se aşteptau ca aceste capacităţi să fie diminuate, rezultatele i-au surprins. O concentraţie ridicată de dioxid de carbon de 1.000 ppm scade abilitatea de a lua decizii cu 11-23%, în timp ce o concentraţie 2.500 ppm, scade capacitatea de lua decizii cu 44 până la 94%.