Descoperire: molecula care ar vindeca orice cancer

2345

Oamenii de știinţă britanici l-au numit „medicamentul minune" și spun despre noul tratament că ar putea fi transformat într-o armă eficientă împotriva cancerelor.

Descoperirea cercetătorilor de la Newcastle University ar putea conduce la fabricarea unui medicament care să micșoreze multe, dacă nu chiar toate tipurile de tumori, scrie Daily Mail. Totul cu efecte secundare (ca ameţeală sau oboseală) reduse la minim.

Medicamentul este din familia inhibitorilor PARP, care afectează modul în care celulele tumorale se regenerează. Ceea ce i-a entuziasmat pe medici este faptul că tratamentul lucrează exclusiv asupra acestor celule, spre deosebire de chimioterapie sau radioterapie care afectează și celulele sănătoase.

Cercetătorii au observat din testele pe cobai, că blocarea moleculei numite Cdk1 împiedică regenerarea ADN-ului. Administrarea unui inhibitor PARP a dus la micșorarea cancerului cobailor. Profesorul Nicola Curtin declara pentru jurnalul Nature Medicine că „blocarea Cdk1 împiedică regenerarea ADN-ului, ceea ce le face mai sensibile la inhibitorii PARP. Acum trebuie să dezvoltăm un medicament care să poată bloca Cdk1, astfel încât mai mulţi pacienţi să poată beneficia de tratamentul cu inhibitori PARP." Și Dr Lesley Walker de la Cancer Reserch UK e de părere că medicamentul ar putea fi „un instrument puternic pentru tratarea pacienţilor."

(Foto: Daily Mail)