Un japonez spune că are răspunsul la cea mai complexă problemă de matematică

108

Matematicianul japonez Shinichiu Mochizuki, în vârstă de 43 de ani, a petrecut patru ani de zile făcând calcule pentru a demonstra „conjectura abc", despre care se spune că ar fi una dintre cele mai complexe probleme de matematică.

Mochizuki a fost un copil geniu care a intrat la Universitatea Princeton la doar 16 ani şi la 22 de ani îşi luase deja doctoratul, iar acum este expert în numere la Universitatea Kyoto. El este primul om care susţine că a demonstrat „conjectura abc" şi a trebuit să creeze un întreg limbaj matematic, cu totul nou, pentru a face asta, relatează Business Insider. De aceea, şi dacă documenul său de 500 de pagini se va dovedi corect, ar lua ani întregi pentru a putea fi omologat.

„Conjectura abc", propusă în 1985, studiază relaţia între trei numere întregi pozitive, a, b şi c, care sunt prime între ele, iar a+b=c. Spre exemplu, numerele 5, 8 şi 13. Apoi, se calculează numărul d, format din înmulţirea divizorilor primi ai celor trei numere. În cazul nostru d=5x2x13.

„Conjectura abc" susţine că, în majoritatea cazurilor, d este mult mai mare decât c (cum se întâmplă în exemplul de mai sus), dar că există situaţii în care d este mai mic decât c. Mai mult, ar exista un număr finit de trinoame a, b, c, pentru care d să fie mai mic decât c.

Dorian Goldfeld, matematician la Universitatea Columbia din New York, a declarat că descoperirea lui Mochizuki este „una dintre cele mai importante realizări matematice ale secolului al XXI-lea". Ramura matematicii care lucrează cu sisteme de numere simple, explorând cele mai profunde relaţii matematice, ar putea fi avansată cu ani de zile, doar prin această reuşită.