Mașinile electrice, mai poluante decât cele clasice

203

Mașinile electrice ar putea polua mai mult decât mașinile care funcţionează cu ajutorul combustibililor diesel sau petrol, avertizează o cercetare de la Universitatea Norvegiană de Știinţă și Tehnologie.

Cercetătorii au analizat comparativ impactul de mediu al celor două tipuri de mașini, de-a lungul întregului ciclu de existenţă. Ce au observat a fost că uzinele de producţie a mașinilor electrice emit mai multe deșeuri toxice decât fabricile pentru autoturisme convenţionale. Totuși, în anumite cazuri, mașinile electrice se dovedesc mai prietenoase cu mediul.

„Faza de producţie a vehiculelor electrice s-a dovedit a fi, în mod substanţial, mai solicitantă pentru mediu”, au declarat oamenii de știinţă în raportul lor, publicat de Journal of Industrial Energy. „Producţia de mașini electrice are o contribuţie dublă la încălzirea globală, faţă de vehiculele convenţionale”, se mai arată în studiu. De exemplu, producerea bateriilor și a motoarelor electrice necesită utilizarea a numeroase substanţe toxice precum nichelul, cuprul și aluminiul.

Singura modalitate prin care mașinile electrice ar putea într-adevăr să protejeze mediul, ar fi aceea ca electricitatea folosită drept combustibil să fie produsă din surse cu emisii scăzute de carbon, notează BBC. Dacă însă electricitatea pentru alimentarea mașinilor este produsă din combustibili fosili, vehiculele nu își mai justifică numele de „mașini ecologice”.