Stratul de ozon nu dă semne că s-ar reface

119

Atmosfera superioară a Pământului este încă suprasaturată cu clorină, ceea ce împiedică refacerea stratului de ozon, au avertizat reprezentanţii NASA prezenţi, săptămâna trecută la conferinţa American Geophysical Union din San Francisco, a informat Reuters.

Natalya Kramarova, specialistă în atmosfere a declarat că NASA se așteaptă ca o refacere completă a stratului de ozon să aibă loc în jurul anului 2070, dar că se vor vedea îmbunătăţiri și în următorii zece ani. „În momentul de faţă nu vedem semne că gaura din stratul de ozon s-ar micșora. Ar trebui să începem să observăm modificări în 2025", a relatat aceasta.

În ciuda acestor previziuni, variaţiile anuale ale dimensiunii găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii îi nedumerește pe cercetători. În 2012, gaura a fost a doua cea mai mică din ultimii 25 de ani. Acest fapt a fost interpretat ca un semn pozitiv al acordului din 1989 din Montreal, care a interzis utilizarea freonului și a altor elemente chimice cum ar fi clorofluorocarburile. Ulterior, oamenii de știinţă au constat că efectele meteorologice au mascat mărimea reală a găurii. În 2011, dimensiunea găurii a fost aproape la fel de mare ca în 2006, când a atins un maxim.

Explicaţia cercetătorilor pentru aceste oscilaţii majore a fost că nivelul de clorine din stratosferă este atât de ridicat, încât mărimea găurii din stratul de ozon depinde mai degrabă de temperatură vânturile atmosferice. Prognoza este ca până la mijlocul anilor 2030, nivelul de clorină să scadă cu 20% faţă de nivelul actual.