Numărul de albine scade, în timp ce UE amână decizia de interzicere a pesticidelor

206

Un raport recent întocmit de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) arată că pesticidele pun în pericol viaţa albinelor, informează BBC.

Până acum, propunerea de excludere a pesticidelor periculoase nu a trecut de votul statelor membre în Uniunea Europeană. Dintre cele 27 de state membre UE, 14 (printre care şi Regatul Unit şi Germania) s-au opus deciziei, a transmis purtătoarea de cuvânt al Defra, departamentul pentru mediu al Marii Britanii.

 Pesticidele care ar trebui excluse sunt imidacloprid, thiamethoxam şi clothianindin. Acestea atacă sistemul nervos al albinelor, provocând paralizia şi chiar moartea insectelor.

Reprezentanta Defra susţine că fără dovezi ştiinţifice, decizia privind interzicerea pesticidelor nu poate fi luată. Între timp, mai adaugă aceasta, se desfăşoară studii ştiinţifice în scopul de a ajuta la luarea unei decizii care să nu afecteze sănătatea insectelor şi nici industria alimentară, aflăm de la BBC.

Amânarea deciziei este condamnată de organizaţia globală civică Avaaz. Iain Keith, directorul organizaţiei susţine că această situaţie va avea efecte dezastruase asupra albinelor, mai adaugă BBC.