Oceanul planetar, ameninţat de un trio de factori mortali

140

Un nou studiu arată că Oceanul planetar este într-o primejdie mai mare decât se credea anterior, fiind ameninţat de un trio de factori „mortali": încălzirea globală, scăderea nivelului de oxigen și acidificarea apei.

Oceanele continuă să se încălzească, crescând riscul de extincţie pentru anumite specii marine și împingând multe specii de larg consum către poli, scrie Reuters. Oceanele se încălzesc din cauza căldurii care se strânge în atmosferă de pe urma gazelor de seră. Îngrășămintele și deșeurile care ajung în apa oceanelor cauzează înmulţirea algelor care reduce nivelul de oxigen din apă. Iar dioxidul de carbon din aer poate forma un acid slab la reacţia cu apa sărată.

Acidificarea ameninţă organismele marine care folosesc carbonatul de calciu pentru a-și construi scheletul, precum coralii, crabii, scoicile și un tip de plancton, vital pentru lanţul trofic. Coralii ar putea să înceteze cu totul să mai crească dacă temperatura va crește cu 2 grade Celsius și chiar ar începe să se dizolve la o creștere a temperaturii cu 3 grade Celsius, spune studiul. Temperatura pe glob a crescut deja cu 0,8 grade Celsius.

„Trioul mortal de acidificare, încălzire și deoxigenare afectează foarte serios productivitatea și eficienţa oceanului", explică studiul, realizat de un grup internaţional non-guvernamental de cercetători de top, strânși sub egida International Programme on the State of the Ocean (IPSO).

Cercetătorii speră că studiul va urgenta punerea în aplicare a planului realizat de aproape 200 de guverne cu scopul de a limita până la sfârșitul anului 2015 creșterea temperaturii globale la mai puţin de 2 grade Celsius peste epoca pre-industrială.