Radiaţiile solare s-ar putea agrava în următoarele decenii

33

În câteva decade, radiaţiile solare vor deveni din ce în ce mai periculoase pentru avioane și nave spaţiale, susţine un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Research, citaţi de BBC.

Raportul publicat în Geophysical Research Letters susţine că soarele se îndreaptă către o eră cu activitate solară redusă, ceea ce ar putea provoca numeroase probleme în sistemele de transport aerian. Aceasta deoarece intensitatea radiaţiilor solare creşte, punând în pericol funcţionarea tehnologiilor de comunicaţii.

„Toate dovezile sugerează că foarte curând soarele va ieși din faza de activitate maximă (caracterizată de o incidenţă ridicată a furtunilor şi a petelor solare, n.r.) care a persistat chiar dinainte de începerea erei spaţiale," susţine Mike Lockwood, profesor de fizică spaţială la Universitatea Reading (Marea Britanie).

Acelaşi studiu indică faptul că cele mai periculoase radiaţii care lovesc planeta sunt înregistrate în perioadele de activitate solară medie. Ultima dată când soarele s-a aflat la un minim al activităţii sale a fost între anii 1650 şi 1700.

(Foto: Science Daily)