Diminuarea resurselor, între ameninţări și oportunităţi

298

O analiză BBC face o radiografie a principalelor probleme corelate cu diminuarea resurselor naturale și se folosește de vocea unor experţi pentru a propune soluţii viabile la aceste probleme.

O analiză BBC face o radiografie a principalelor probleme corelate cu diminuarea resurselor naturale și se folosește de vocea unor experţi pentru a propune soluţii viabile la aceste probleme.

În urmă cu 200 de ani, fiecărui locuitor al Pământului îi revenea echivalentul a 24 de terenuri de fotbal de pământ și de resurse de apă potabilă. Astăzi, fiecărui om i-ar reveni circa 3 de astfel de terenuri iar, în 40 de ani, se va ajunge la mai puţin de două, arată surse din domeniu, citate de BBC.

Lipsa apei afectează unul din trei oameni, pe fiecare continent al Globului. Dacă tendinţele actuale se menţin, în următorii 20 de ani, oamenii vor folosi cu 40% mai multă apă decât în prezent. E nevoie de 2.400 de litri de apă pentru a produce un hamburger și de 11.000 de litri pentru a produce o pereche de blugi. În ultimii 10 ani, costul mediu pentru sondarea după petrol s-a dublat. Circa 44 de milioane de oameni au ajuns în sărăcie din cauza creșterii preţurilor la alimente, în a doua jumătate a anul 2010. Se estimează că, între 2010 și 2030, cererea de oţel va crește cu 80%.

Experţii care analizează situaţia actuală spun că e nevoie de soluţii radicale.

Martin Chilcott, fondatorul comunităţii 2degrees (care cuprinde cele mai mari corporaţii din lume) avertizează că „o creștere, cu potenţial infinit, a cererii pentru produse, este în mod evident nesustenabilă. Date fiind resursele finite… nu ne iese, matematic."

Fraser Thompson, cercetător în cadrul McKinsey Global Institute susţine că îmbunătăţirea productivităţii ar putea fi o soluţie. Aceasta ar putea asigura aproape 30% din cererea pentru resurse, până în 2030 și ar putea genera economii de trilioane de dolari.

Ar fi nevoie, totodată, și de dezvoltarea de noi tehnologii, de utilizarea unor materiale substitut și de o mai mare investiţie în provizii, susţine specialistul.

Alţii, precum Malcom Preston, lider de sustenabilitate globală în cadrul PricewaterhouseCoopers, susţin că e nevoie de soluţii și mai incisive. „E nevoie să intervenim politic pentru a proteja resursele pentru care nu se cere un preţ, sau al căror preţ este evaluat greșit," punctează Preston. Apa este prima resursă pe care o ia în vizor expertul. El spune că deși este cea mai preţioasă și una dintre cele mai ameninţate resurse ale Pământului, apa este incredibil de ieftină. Ba chiar, în unele ţări, e gratuită. Corectarea aceste anomalii ar avea multiple avantaje de business, susţine expertul.

Specialiștii în sustenabilitate discută și despre monetizarea terenurilor, despre creșterea eficienţei energetice și a utilizării energiilor regenerabile, despre reciclare. Unii cer regândirea întregului sistem economic bazat, în prezent, pe producţie și consum. Însă, dincolo controversele stârnite de soluţiile propuse, experţii au ajuns la un consens în privirea unui lucru: este nevoie de o schimbare drastică.