2014, cel mai călduros an din istoria recentă

572

Organizaţia Meteorologică Mondială este pe cale să declare anul 2014 drept cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice, trăgând cu această ocazie un semnal de alarmă.

Anul 2014 are toate şansele să devină unul dintre cei mai călduroşi ani, dacă nu cumva chiar cel mai călduros din 1880, când au început măsurătorile, până în prezent. În perioada ianuarie-octombrie, temperatura medie la nivel global a depăşit cu 0,57º C media de 14º C din perioada 1961-1990 şi cu 0,09º C media din perioada 2004-2013, informează BBC.

Dacă tendinţa observată până acum continuă până la sfârşitul lunii decembrie, media de temperatură de anul acesta o va depăşi pe cea din anii consideraţi record (1998, 2005 şi 2010). „Din informaţiile provizorii pe care le avem la momentul de faţă rezultă că 14 din 15 cei mai călduroşi ani înregistraţi sunt din secolul al XXI-lea”, declara meteorologul francez Michel Jarraud, secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale. Acest raport, făcut public recent, este folosit ca bază pentru negocierile din cadrul Conferinţei ONU de la Lima, din perioada 1-12 decembrie, pe tema schimbărilor climatice.

Raportul subliniază câteva dintre evenimentele meteorologice care au marcat un record anul acesta, printre care se numără furtunile din Regatul Unit, ploile torenţiale din Balcani, seceta din vestul SUA şi altele. Potrivit Samanthei Smith, de la WWF (World Wildlife Fund), informaţiile din raport ar trebui să fie ca un duş rece pentru cei care spun că le pasă de schimbările climatice şi care sunt în poziţia de a adopta măsuri adecvate. „Aceste informaţii sunt o dovadă ştiinţifică a impactului real al schimbărilor climatice în lumea noastră”, declara Smith. Tot ea spunea că cei mai afectaţi oameni vor fi cei mai vulnerabili, notează The Guardian.

„Bine aţi venit la acţiune”, spunea ministrul peruan Manuel Pulgar Vidal la inaugurarea celei de-a 20-a conferinţe  ONU, la Lima, la care participă mai bine de 10.000 de delegaţi din 195 de ţări. „A sosit momentul să începem să construim cea mai mare alianţă din istorie în ceea ce priveşte clima”, a continuat ministrul, care, în calitate de gazdă, este responsabil de versiunea preliminară a acordului prin care liderii naţiunilor se vor angaja la reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi care se va semna în anul 2015, la Paris, notează elmundo.es.

Ştiinţa şi-a spus cuvântul: dacă în următoarele decade nu se reduce nivelul emisiilor cu 40-70%, temperatura la nivel global va trece de pragul de 2º C şi impactul asupra planetei noastre va fi ireversibil. Rajendra Pachauri, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în anul 2007 şi preşedintele Comitetului Interguvernamental pentru Schimbările Climatice (IPCC), a dat de asemenea un ultimatum la Lima, spunând că omul este cel care a provocat schimbările climatice, care au afectat în ultimii ani toate continentele şi oceanele.

Cele mai contaminatoare ţări, SUA şi China, s-au angajat pentru prima dată la începutul lunii noiembrie să reducă nivelul emisiilor de gaze. SUA a promis că, până în anul 2025, va reduce cu 26-28% nivelul de gaze se seră înregistrat în 2005. China s-a angajat ca, după anul 2030, nivelul emisiilor ei să scadă cu 20%, dat fiind faptul că se va axa din ce în ce mai mult pe surse de energie regenerabilă. Uniunea Europeană are intenţii mai ambiţioase, dorind să reducă cu 40% emisiile de dioxid de carbon până în anul 2030. Conferinţa de la Lima vizează şi ţări care până acum nu au adoptat o poziţie clară în lupta împotriva schimbărilor climatice: Canada, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, India, Brazilia şi Republica Sudafricană.