Temperaturile foarte ridicate din această vară, care au dus la secetă şi incendii au readus în atenţia publică discuţia despre încălzirea globală şi, în mod special, despre schimbările ireversibile ce vor avea loc. Multe dintre aceste schimbări vor avea loc aşa de repede încât generaţia următoare nu va mai şti cum arată un ren, ce este o pârtie de ski sau ce gust au căpşunile.

Cel mai recent semnal de alarmă l-au dat cercetătorii de la NASA care au observat topirea în proporţie de 97% a stratului de gheaţă din Groenlanda în doar patru zile. Imaginea din satelit a fost şocantă, în condiţiile în care în ultimii 30 de ani stratul de gheaţă s-a subţiat cu doar 55%. În timp ce acum patru zile, Groenlanda era acoperită în proporţie de 40% cu gheaţă, astăzi continentul are gheaţă groasă numai în anumite porţiuni.

Deşi dificil de făcut, predicţiile meteorologice anunţă că următorii ani vor fi marcaţi de valuri de căldură, secete, inundaţii şi furtuni violente. Toate acestea vor conduce la schimbări ireversibile în geografia Pământului, cu consecinţe ireversibile. Specialiştii avertizează că anumite specii de animale şi de plante vor fi necunoscute generaţiei copiilor noştri

Semnele Timpului a alcătuit o selecţie a celor mai importante schimbări, grupate în cinci categorii, cu câte o pagină dedicată: Dispariţia unor specii de animale, modificarea geografiei Pământului, dispariţia unor specii de plante, afectarea telecomunicaţiilor şi creşterea riscului de alergii şi pandemii.

1. Dispariţia unor specii de animale

Prima consecinţă a subţierii şi dispariţiei stratului de gheaţă din zonele arctice şi subarctice va fi dispariţia urşilor polari, a pinguinilor şi a celorlalte animale al căror habitat este afectat. Nu doar că aceştia nu vor putea să locuiască pe uscat şi să aibă pui, dar nici nu vor putea găsi hrana de care au nevoie. Din cauza iernii mai scurte, întrr 40-73% dintre femelele de urs polar nu duc sarcinile la termen, iar împuţinarea hranei duce la apariţia unui fenomen ciudat: canibalismul între urşi.

În al doilea rând, încălzirea temperaturilor în zonele nordice ale planetei va afecta şi alte animale, precum renii şi elanii. Un raport american News & World arată că din ce în ce mai mulţi reni mor ca urmare a împuţinării hranei, fie din cauza lipsei ei în prezent, fie din cauza rezistenţei scăzute la boli, determinată de o alimentaţie necorespunzătoare încă din perioada de creştere.

O a treia consecinţă este dispariţia păstrăvului şi a somonului, peşti care sunt obişnuiţi să trăiască în ape reci. Biologii preconizează că aceste specii vor dispărea în proporţie de 18-38% din habitatul normal până în anul 2090.

2. Modificarea geografiei Pământului

Împreună cu tăierea abundentă a copacilor, pădurea amazoniană se confruntă şi cu pericolele pe care le pun schimbările climatice. Un studiu realizat în 2009 de U.K. Met Office a relevat că o creştere a temperaturii globului de 4 grade poate duce la distrugerea pădurii amazoniene în proporţie de 85% în următorul secol. O creştere de doar 2 grade Celsius, poate distruge între 20-40% dintre speciile de plante şi animale existente.

Tot din cauza schimbărilor climatice, copiii noştri nu vor şti cum arată o plajă sau o pârtie de ski. O a doua consecinţă a creşterii temperaturii globale şi, implicit, a topirii gheţarilor şi creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, va fi eroziunea plajelor şi dispariţia lor. Un raport emis în iunie de Natural Resources Defense Council a relevat că nivelul oceanului Pacific va creşte cu câţiva centimentri în următoarele decenii şi va ajunge să fie cu 1 metru mai ridicat până la sfârşitul secolului acesta.

Tot temperaturile ridicate sunt de vină şi pentru dispariţia pârtiilor de ski, care au în prezent din ce în ce mai puţine zile cu zăpadă în fiecare an.

3. Micşorarea producţiei de arahide, miere şi cacao

Potrivit USDA (Departamentul American de Agricultură) populaţia de albine a scăzut la nivel global din cauza iernilor umede şi verilor ploioase. Din cauza condiţiilor meteo, albinele mor de foame sau sunt subnutrite şi mor din cauza bolilor. Totodată, un număr mai mic de albine afectează şi polenizarea unor specii de plante, care astfel vor dispărea.

În al doilea rând, producţia de trestie de zahăr a scăzut cu 30% din cauza schimbărilor climatice petrecute din 2009 până în prezent. La fel se întâmplă şi cu producţia de cacao de arahide şi de căpşuni, producţii mai mici din cauza temperaturilor foarte ridicate. Momentan, Fundaţia lui Bill şi Melinda Gates caută soluţii pentru mutarea culturilor de boabe de cacao în alte zone.

4. Afectarea comunicaţiilor Wi-fi

Un raport din 2011 al Departamentului Britanic de Mediu, Alimentaţie şi Afaceri Rurare a descoperit că schimbările climatice pot afecta infrastructura şi comunicaţia wireless. Astfel, temperaturile ridicate şi furtunile afectează puterea semnalului, în timp ce iernile mai umede şi verile mai secetoase pot afecta cablurile şi legăturile dintre acestea.

5. Înmulţirea alergiilor şi riscul de pandemie

Încălzirea globală este o veste proastă şi pentru cei alergici. Temperaturile ridicate şi vântul din sezonul cald pot înmulţi răspândirea polenului, potrivit unui studiu din 2011 realizat de Mount Sinai School of Medicine din New York.

Împreună cu alergiile, schimbările climatice pot fi legate de alte afecţiuni infecţioase. Potrivit unui studiu, clima afectează migraţia păsărilor, crescând riscul de pandemii de gripă.