Cursă contra cronometru împotriva schimbărilor climatice

282

Ne aflăm în perioada celor mai semnificative şi fără precedent schimbări climatice şi totodată în punctul în care avem o ultimă şansă de a lua măsuri urgente pentru a evita o catastrofă climatică, spun oamenii de ştiinţă.

Potrivit raportului Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), limitarea emisiilor de gaze şi menţinerea creşterii temperaturilor sub 2º C sunt posibile atât din punct de vedere tehnic, cât şi economic, însă este nevoie de măsuri urgente. Dacă tendinţa de creştere a emisiilor de dioxid de carbon continuă ca până în prezent, creşterea temperaturii globale, inundaţiile şi seceta vor fi doar câteva dintre efectele ireversibile ale schimbărilor climatice, notează independent.co.uk.

„Trebuie să aducem la zero emisiile până la sfârşitul acestui secol pentru a păstra încălzirea globală sub niveluri periculoase”, declara Ottmar Edenhofer, economist-şef la Institutul de Cercetare a Impactului Climatic, din Potsdam, Germania. La rândul său, Rajendra Pach, de la IPCC, a subliniat faptul că „încă mai este timp, dar puţin, pentru a acţiona cu costuri flexibile”. Pentru ca temperatura să nu crească cu mai mult de 2º C şi pentru a putea menţine această limită din punct de vedere economic, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu până la 70% între anii 2010 şi 2050 şi până la 0% până în anul 2100.

Din anul 1950 până în prezent, au avut loc schimbări climatice fără precedent, precum încălzirea atmosferei şi a oceanelor, topirea gheţarilor şi a zăpezii şi creşterea nivelului mării, potrivit raportului. Şi toate acestea din cauza milioanelor de tone de emisii de dioxid de carbon anuale, care au atins cele mai înalte cote din istorie. Potrivit raportului, schimbările climatice sunt în cea mai mare parte rezultatul acţiunii omului; tot omul este cel în măsură să schimbe ceva până nu este prea târziu, notează washingtonpost.com.

Există multe soluţii pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, dar primul lucru necesar este dorinţa de schimbare, potrivit dr. Pachauri. Printre acestea se află şi diminuarea utilizării combustibililor fosili până la eliminarea completă, în anul 2100. „Cu cât emisiile vor continua să crească în fiecare an, cu atât mai grea şi mai scumpă va fi eliminarea combustibililor fosili”, declara Sir Mark Walport, om de ştiinţă.

Raportul subliniază, de asemenea, faptul că folosirea surselor regenerabile de energie va trebui să crească până la 80% în anul 2050, pentru a evita schimbări climatice „severe, omniprezente şi ireversibile”. Anul acesta, Germania a reuşit pentru o zi să furnizeze din energie solară jumătate din energia electrică consumată, iar în Marea Britanie, producţia de energie eoliană a depăşit pentru o zi energia nucleară. Este vorba de perioade foarte scurte, dar rezultatele sunt încurajatoare şi arată că sursele regenerabile de energie ar putea fi o soluţie de viitor.