Secretul pentru a îmbătrâni frumos

1046

Dincolo de adoptarea unui stil de viaţă sănătos, experţii de la Universitatea Yale au descoperit un nou aliat pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice și mintale la o vârstă înaintată - puterea gândirii pozitive.

„Provocarea studiului a fost faptul de a le permite participanţilor să depășească stereotipurile negative legate de vârstă pe care și le însușesc din societate, din conversaţiile zilnice sau din comediile de la televizor. Rezultatele studiului sugerează potenţialul dirijării proceselor subliminale spre consolidarea funcţiei fizice”, a declarat coordonatoarea studiului, prof. asociat Becca Levy.

La studiu au luat parte 100 de persoane, cu o vârstă medie de 81 de ani. O parte dintre acestea au fost expuse unor mesaje derulate pe ecranul unui calculator, cu o viteză „prea mare pentru a permite conștientizarea lor”. Textele asociau bătrâneţea cu termeni pozitivi, precum „activ” sau „creativ”. Restul participanţilor au alcătuit grupul de control și au fost rugaţi doar să redacteze texte despre persoane vârstnice cu o condiţie bună de sănătate, scrie Medical Daily.

Rezultatele au arătat că grupul de participanţi expuși mesajelor subliminale pozitive au prezentat o îmbunătăţire a funcţiei fizice, inclusiv a funcţiei de echilibru. Aceste efecte benefice au fost resimţite chiar și la trei săptămâni de la efectuarea experimentului. În schimb, în rândul participanţilor din grupul de control nu a fost sesizată nicio îmbunătăţire fizică.

Concluziile au fost legate de puterea textelor subliminale pozitive de a creşte abilitatea voluntarilor de a gândi pozitiv. Aceste mesaje „au  consolidat în primul rând stereotipurile pozitive legate de vârstă, care apoi au îmbunătăţit autopercepţia pozitivă, iar în final aceasta a îmbunătăţit funcţia fizică”, scriu experţii.

Numeroase dovezi știinţifice au arătat că gândirea pozitivă are un impact puternic asupra sănătăţii individului, precum diminuarea nivelului de stres și depresie, îmbunătăţirea stării fizice și psihologice, diminuarea riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare sau creșterea speranţei de viaţă, scriu experţii de la Mayo Clinic. Fenomenul ar putea fi explicat prin abilitatea mai bună de a face faţă stresului a persoanelor care adoptă acest mod de gândire, dar și prin tendinţa lor de a adopta un stil de viaţă mai sănătos.

Pe de altă parte, prof. Levy a studiat și efectele stereotipurilor negative vehiculate la adresa vârstnicilor și a descoperit că acestea pot avea un efect devastator. „Imaginile negative despre îmbătrânire ar putea fi o problemă de sănătate publică”, a declarat experta, citată de Asociaţia Psihologică Americană. De asemenea, ea atrage atenţia asupra faptului că oamenii sunt familiarizaţi cu stereotipurile asociate bătrâneţii încă de la o vârstă fragedă, de numai patru ani.

 

Niciun articol afișat