Gheaţa din Antarctica se topeşte într-un ritm îngrijorător

248

În timpul verii, gheaţa din Antarctica se topeşte de 10 ori mai repede decât acum 600 de ani. Această accelerare a fost provocată de încălzirea globală şi, spun cercetătorii, cea mai bruscă modificare s-a resimţit în ultimii 50 de ani.

Oamenii de ştiinţă de la Australian National University şi de la British Antarctic Survey au ajuns la aceste concluzii după ce au forat la 364 de metri pentru a măsura temperaturile şi nivelul de îngheţare şi dezgheţare din trecut. În acest fel, cercetătorii au stabilit legătura între modul topirii gheţii şi modificările de temperatură înregistrate în ultimul mileniu, notează descopera.ro.

S-a descoperit că cele mai scăzute temperaturi şi cea mai redusă cantitate de gheaţă s-au înregistrat acum 600 de ani. În perioada aceea, temperaturile erau cu 1,6 grade C mai mici decât la finalul secolului XX, iar cantitatea de zăpadă care se topea şi reîngheţa era de aproximativ 0,5 %.

De la jumătatea secolului XX, temperaturile au început să crească, iar topirea s-a intensificat într-un mod alarmant. Cercetările, publicate în jurnalul ştiinţific Nature Geoscience, vor ajuta la o stabilire mai corectă a efectelor pe care topirea gheţii le va avea asupra creşterii nivelului oceanului planetar.