Persoanele care suferă de Parkinson sunt adesea discriminate

21

Aproximativ jumătate din cei care suferă de Parkinson sunt adesea discriminaţi, deoarece tremorul lor sau alte manifestări ale bolii îi fac să pară ciudaţi, arată un sondaj realizat în Marea Britanie.

Aproximativ jumătate din cei care suferă Parkinson sunt adesea discriminaţi, deoarece tremorul lor sau alte manifestări ale bolii îi fac să pară ciudaţi, arată un sondaj realizat în Marea Britanie.

Boala Parkinson este o boală degenerativă care distruge progresiv neuronii şi atacă acea parte din creier responsabilă de mişcare, iar printre simptomele ei se află tremorul, gesturi rigide, incontrolabile şi sacadate şi instabilitatea posturală.

Cazul lui Mark Worsfold, care suferă de Parkinson, este un exemplu de discriminare. El a fost arestat anul trecut în Leatherhead, Surrey, pentru că poliţia a considerat că gesturile sale şi expresia feţei dădeau de bănuit, notează BBC.

Sondajul a arătat că unul din cinci bolnavi de Parkinson a fost confundat cu un beţiv, iar unul din zece a fost agresat verbal sau a întâmpinat ostilitate din cauza bolii de care suferă. Aproximativ 62% dintre cei care au participat în acest sondaj cred că lumea nu înţelege cum se manifestă această boală, mai bine de 37% se simt marginalizaţi când se află în locuri publice, iar 60% au declarat că se simt incomod sau agitaţi. 10% au spus că cei de la locurile de muncă s-au purtat urât cu ei, iar 30% au declarat că prietenii s-au comportat diferit cu ei din cauza bolii.

Persoanele cu Parkinson se confruntă cu destule provocări inerente bolii, însă când acestora li se mai adaugă şi teama de a se afla în locuri publice, cea de a auzi comentarii neplăcute sau de a fi confundaţi cu persoane dubioase, situaţia devine şi mai neplăcută. Cei care au efectuat acest sondaj îndeamnă lumea să încerce îi înţeleagă mai bine pe oamenii care suferă de această afecţiune şi să încerce să-şi imagineze cum s-ar simţi în locul lor.