Încălzirea globală creşte alarmant temperatura oceanelor

230

Schimbările de climă care apar pe fondul acţiunilor oamenilor determină o creştere îngrijorătoare a temperaturii apei din adâncurile mărilor şi oceanelor, arată o analiză a cercetătorilor de la Centrul American de Cercetare Atmosferică, informează Discovery News.

Nu numai suprafaţa oceanelor cunoaşte o creştere a temperaturii. Apele din adâncuri preiau o cantitate însemnată de căldură, mult mai mare decât au estimat anterior specialiștii, ceea ce determină o scădere a nivelului de căldură de la suprafaţa Pământului, notează oamenii de ştiinţă. Însă acest fenomen nu va putea dura pentru totdeauna.

Cercetătorii au analizat atât măsurători efectuate la suprafaţa apelor prin satelit, informaţii colectate din adâncuri, folosind dispozitive speciale montate pe foci elefant, sonde robotizate şi plutitoare ARGO, dar şi instrumente de colectare a informaţiilor ancorate în loc.

Coautorul studiului, Kevin Trenberth, cercetător în domeniul climatic, oferă o explicaţie a fenomenului prin care nivelul temperaturilor creşte în adâncurile oceanelor. Modul de acţiune al vânturilor la suprafaţa oceanelor conduce apa către adâncuri şi, în acelaşi timp, determină mişcări ascendente ale apelor din adâncuri, care pot elibera cantităţi mari de căldură. De asemenea, fenomenele meteorologice extreme, precum uraganul El Niño, pot contribui la încălzirea apelor din adâncime. În 1998, pe fondul uraganului s-a atins un nivel record de temperaturi ridicate din cauza căldurii eliberate de ocean în atmosferă.

Specialistul notează că impactul fenomenului de încălzire globală este resimţit pe diverse căi şi în diverse locuri, chiar dacă aceasta nu este întotdeauna simţită printr-o creştere semnificativă a temperaturilor la suprafaţă.