Încălzirea globală determină vulnerabilitatea centralelor nucleare

92

Un studiu realizat de 6 cercetători şi publicat în revista Nature Climate Change a analizat efectele încălzirii globale asupra productivităţii termocentralelor şi centralelor nucleare din SUA şi Europa.

Concluzia a fost că locuitorii de pe cele două continente riscă întreruperea producţiei parţiale sau totale de curent, din cauza creşterii temperaturii apelor şi reducerii debitelor râurilor. Din acestea două cauze, întreruperile vor fi de trei ori mai dese în următorii 50 de ani, iar dependenţa oamenilor de instalaţiile de răcire a acestor centrale este o procedură care va trebui revizuită.

Energia ce provine de la termocentrale înseamnă 90% din producţia de energie în Statele Unite şi 75% în Europa. Din cauza încălzirii globale, se estimează că în perioada 2031-2060, producţia de energie va scădea cu 4-15% în SUA şi 6-19% în Europa în perioada, din cauza lipsei de apă pentru instalaţiile de răcire.

Aceste centrale folosesc combustibil fosil pentru încălzirea apei şi transformarea ei în abur, care pune în mişcare o turbină. Întrucât cea mai mare parte a apei se reciclează, este nevoie de cantităţi mari de apă la o anumită temperatură, pentru a împiedica supraîncălzirea turbinelor.