Factori inediţi care îţi afectează sănătatea creierului

1524

Apariţia problemelor cognitive poate fi o consecinţă a unor afecţiuni sau deficienţe pe care nu le-am corela, în mod intuitiv, cu sănătatea creierului.

Felul cum mergi poate oferi indicii legate de sănătatea creierului, arată un studiu efectuat de experţii de la Mayo Clinic. Aceştia au observat că participanţii „cu o cadenţă, o viteză și o lungime mai mică a pasului au prezentat un declin semnificativ mai mare în ceea ce privește abilităţile cognitive totale, memoria și funcţia executivă”.

Hipertensiunea poate fi un factor care ameninţă sănătatea creierului, au observat cercetătorii de la Școala de Medicină a Universităţii „Johns Hopkins”. Pacienţii cu această problemă de sănătate au înregistrat o alterare a abilităţilor cognitive cu 6,5% mai puternică, faţă de subiecţii cu tensiune arterială normală, au arătat rezultatele. Cei mai afectaţi au fost participanţii cu hipertensiune care nu urmau tratament în acest sens. Studiul a fost efectuat pe o perioadă de 20 de ani, în care cei peste 13.000 de voluntari, de 48–67 de ani, au luat parte la testări de memorie, de vorbire și matematică, precum și la evaluări ale tensiunii arteriale.

„Practic, declinul observat și asociat cu hipertensiunea este destul de modest, dar este echivalent cu o îmbătrânire cu 2,7 ani din start, comparativ cu situaţia în care nu ai această boală”, a declarat autoarea studiului, dr. Rebecca F. Gottesman, pentru Reuters Health.

Rezultatele sunt confirmate de experţii elveţieni care au observat o asociere între viteza scăzută de mers și apariţia problemelor cognitive. „Cei cu demenţă cauzată de Alzheimer au mers mai încet decât cei cu tulburări cognitive slabe, care, la rândul lor, au mers mai încet decât cei care erau sănătoși la nivel cognitiv”, a declarat coordonatoarea studiului, dr. Stephanie A. Bridnebbaugh, de la Centrul pentru Mobilitate, din Basel.

Pierderea auzului poate fi, de asemenea, un fenomen premergător apariţiei problemelor cognitive, au observat cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins”. Studiul lor a cuprins aproape 2.000 de pacienţi de peste 75 de ani, care, pe parcursul a 6 ani, au luat parte la testări cognitive. Potrivit concluziilor, adulţii cu probleme auditive au prezentat un risc cu până la 40% mai mare de a dezvolta tulburări cognitive decât cei fără probleme de auz. „Rezultatele noastre arată că pierderea auzului nu ar trebui considerată o parte neimportantă a îmbătrânirii, deoarece ar putea avea consecinţe grave, pe termen lung, pentru funcţionarea bună a creierului”, a declarat dr. Frank Lin, specialist ORL, cel care a condus studiul.

Carenţa de vitamina D ar putea avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătăţii creierului. Experţii de la Universitatea din Exeter au observat că persoanele cu deficit de vitamina D au avut un risc cu 60% mai mare de a avea tulburări cognitive, comparativ cu restul.

Și cercetătorii francezi de la Spitalul Universitar Angers au descoperit un efect similar. Rezultatele lor arată că un deficit al vitaminei D în organism (sub 10 nanograme pe mililitru) a dublat riscul pacientelor de a avea tulburări cognitive, notează Web MD.

Chiar și problemele tiroidei ar putea fi asociate cu tulburări la nivelul creierului. „Deși tiroida nu are un rol anume în creier, pierderile de memorie sunt acel lucru pe care îl observă o persoană atunci când glanda nu mai funcţionează normal. Oamenii cu nivelul activităţii tiroidei prea mare sau prea mic – un lucru des întâlnit în cazul femeilor – ar putea sesiza dificultăţi de memorare și concentrare”, a declarat pentru publicaţia Health Majid Fouthi, fondator și medic la Centrul pentru Creier NeurExpand.

Foto: Flikr