Seceta din SUA poate genera tulburări sociale în lume

159

Seceta fără precedent înregistrată vara aceasta în Statele Unite a dus la o creștere exponenţială a preţurilor la alimente. Analiștii estimează că tendinţa de creștere va continua și în perioada imediat următoare și că ea va genera numeroase tulburări sociale peste tot în lume.

Departamentul de Agricultură al SUA a anunţat că anul acesta se înregistrează cea mai scăzută producţie de porumb de după anul 1995. În consecinţă, Indicele Preţului Alimentelor (Food Price Index – FPI) stabilit de FAO (Organizaţia pentru Agricultură şi Alimente din cadrul ONU) a crescut cu 6% în luna iulie ajungând, în prezent, la valoarea de 213 unităţi. Recordul a fost înregistrat în februarie 2011, de 238 de puncte.

Analiștii avertizează că atunci când indicele FPI creşte deasupra valorii de 210 unităţi, riscul izbucnirii unor revolte în lume este mai ridicat, punctează New Scientist. Așa s-a întâmplat cu Primăvara Arabă (2011) și cu revoltele din Mexic, India, Rusia şi Belgia (2008).

Recent, Ministerul Agriculturii din România a dat vina pe secetă pentru scăderea producţiei de grâu cu un milion de tone faţă de anul trecut. Anul acesta, producţia de grâu va fi de 4,7 milioane de tone.