Studiu: peste 1.200 de specii sunt în pericol de extincţie

79

Din cauza activităţilor umane, nu mai puţin de 1.237 de specii de păsări, mamifere și amfibieni sunt ameninţate, în peste 90% din habitatele lor, și ar putea să dispară în absenţa unor măsuri de conservare, arată un studiu publicat recent în revista PLOS Biology.

O echipă de cercetători care colaborează cu Universitatea din Queensland, Australia, și cu Societatea de Conservare a Vieţii Sălbatice (WCS) a descoperit că aproape o pătrime din toate speciile evaluate sunt în pericol, activităţile umane „limitând drastic zona în interiorul căreia o specie poate supravieţui”.

Din cele 1.237 de specii, 7% (adică 395 de specii) sunt într-o situaţie critică, pentru că habitatul lor este afectat în întregime de cel puţin un factor de ameninţare.

Rezultatele studiului sunt îngrijorătoare, pentru că arată direcţia în care mergem, a declarat James Allan, cercetător la Universitatea din Queensland și coordonatorul studiului.

Analiza specialiștilor cartografiază zonele critice în care speciile sunt ameninţate de agricultură, de urbanizare, de iluminatul nocturn, de șosele și căi ferate, căi navigabile și densitatea populaţiei. Alte două ameninţări pe care studiul nu le-a luat în considerare sunt bolile amfibienilor și schimbările climatice, care reprezintă un factor de risc pentru toate speciile.

Analizând impactul pe care îl are activitatea umană asupra speciilor de pe 84% din suprafaţa pământului, cercetătorii au descoperit că ţările în care speciile sunt ameninţate în mod deosebit sunt Malaysia, Brunei și Singapore. Tot în sud-estul Asiei se găsesc însă și cele mai extinse zone de refugiu pentru specii, astfel de zone fiind identificate și în pădurea amazoniană, în regiuni din Anzi și din Liberia, o ţară din vestul Africii.

Anul trecut, cercetătorii implicaţi în acest studiu au creat o hartă globală a zonelor sălbatice ale lumii, arătând că doar 5 dintre statele lumii controlează 70% din ultimele zone de sălbăticie de pe glob.

Conform acestui studiu, Australia, SUA, Brazilia, Rusia și Canada sunt ţările care deţin cea mai mare parte a spaţiilor naturale de la nivel global. Peste 77% dintre terenurile lumii (în afară de Antarctica) și 87% dintre oceanele lumii au fost alterate de activităţile umane, a mai arătat studiul.

Protejarea speciilor într-un astfel de mediu este un obiectiv ambiţios, dar în egală măsură posibil, crede cercetătorul James Allan.

„Există loc pentru optimism. Fiecare ameninţare pe care am cartografiat-o poate fi oprită prin efortul de conservare”, a conchis Allan.