Summit de urgenţă pentru tratarea problemelor legate de schimbările climatice

68

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, convoacă pentru anul viitor un summit de urgenţă, în care să se încheie un acord de combatere a încălzirii globale.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon convoacă pentru anul viitor un summit de urgenţă, în care să se încheie un acord de combatere a încălzirii globale.

Summit-ul de anul viitor va fi unul fără precedent, deoarece se doreşte a fi mai concludent în ceea ce priveşte problema schimbărilor climatice decât reuniunile internaţionale de până acum, notează ro.stiri.yahoo.com.

Vineri va fi lansat al cincilea raport al Grupului IPCC, un document de 2.200 de pagini, la care au lucrat sute de oameni de ştiinţă în ultimii doi ani, dar deja se cunosc anumite date. Cea mai controversată dintre ele este aceea care spune că tendinţa de încălzire a fost întreruptă în ultimii 15 ani. De asemenea, raportul subliniază faptul că schimbările climatice sunt rezultatul activităţii umane, iar prognosticul pentru următorii zeci de ani este destul de pesimist: o creştere de 81 cm a nivelului mării, în 2100, şi o creştere de 4,8 grade a temperaturii, situaţii care ar putea fi schimbate prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Summitul de urgenţă a fost convocat deoarece Protocolul de la Kyoto a expirat în 2012, discuţiile unui nou tratat nu au ajuns la un consens, iar emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. La începutul lunii mai, cantitatea de dioxid de carbon în atmosferă a atins pentru prima dată 400 ppm (părţi pe milion), nivel care acum 200 de ani era în jur de 280 ppm. Agenţia Internaţională pentru Energie şi Banca Mondială avertizează asupra necesităţii de a acţiona rapid şi decisiv, deoarece creşterea temperaturii ar putea avea consecinţe nefaste asupra omenirii, cum ar fi inundaţii, secetă, foamete şi altele.