Compromis privind Sabatul la un muzeu evreiesc (+ Video)

96

Cum poate un evreu să ţină Sabatul fără să piardă până la 25% din profitul pe care i l-ar aduce munca în ziua sfântă? Cu această dilemă s-au confruntat administatorii Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor din America, până au ajuns la o soluţie de compromis.

   

    Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor din America urmează să fie inaugurat pe 26 noiembrie în statul american Filadelfia. Potrivit The Philadelphia Inquirer, administatorii muzeului au fost nevoiţi să decidă dacă să ţină muzeul deschis sau închis în timpul Sabatului, în contextul în care respectarea acestei zile presupune abţinerea de la muncă şi tranzacţii comerciale. Decizia a fost cu atât mai grea cu cât informaţiile de ordin economic arătau că închiderea muzeului în Sabat ar însemna o pierdere de până la 25% din profitul total anticipat."Nu am avut un răspuns simplu," a spus Michael Rosenzweig, preşedintele muzeului.

    Oficialii instituţiei s-au consultat cu numeroşi rabini şi, în urma dezabaterilor, au ajuns la o souţie de compromis, unică în spaţiul muzeelor evreieşti din SUA. Ei au decis ca muzeul să fie deschis vizitării şi sâmbăta, însă au eliminat posibilitatea achiziţionării de bilete de acces în această zi, exceptând biletele cumpărate online, sau cele cumpărate din afara muzeului. Magazinul de suveniruri care ţine de muzeu va fi şi el deschis, însă nu va înregistra plăţi cash în timpul Sabatului.