Esenţiale azi, 28 august

89

România, cea mai darnică ţară din UE cu bugetarii

În 2018, România a rămas ţara care le oferă angajaţilor cel mai mare procent din veniturile strânse la buget din taxe și impozite, în timp ce, per total, ponderea salariilor în veniturile bugetare a scăzut ușor în Uniunea Europeană, potrivit calculelor Profit.ro. Vestea mai puţin roz este că datoria statului român a crescut cu 9,4 miliarde de euro în ultimii doi ani, așa cum arată datele Ministerului Finanţelor.

România este secondată de Cipru la capitolul generozităţii faţă de bugetari, ţara insulară destinând anul trecut 29,7% din venitul public angajaţilor de la stat. La celălalt capăt al spectrului, Germania le oferă bugetarilor 16,6% din venitul său.

Guvernul dublează amenzile pentru medici și spitale

Amenzile pentru cei care nu respectă normele de prevenire a infecţiilor pot ajunge la 3.000 de lei pentru persoanele fizice și la 30.000 de lei pentru cele juridice, iar medicii care lasă bolnavii să aștepte prea mult la Urgenţă riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei, care ajung la 20.000-30.000 de lei în cazul spitalelor, potrivit unei hotărâri de guvern care ar urma să responsabilizeze personalul medical. La rândul lor, medicii se plâng că personalul este insuficient și, inevitabil, suprasolicitat.

Germania s-ar putea îndrepta spre recesiune, deși are excedent bugetar

În prima jumătate a anului, Germania a înregistrat un excedent bugetar de 45,3 miliarde de dolari, echivalent cu 2,7% din PIB. În același timp, starea sectorului de producţie se înrăutăţește, iar exporturile au cunoscut cea mai mare scădere din ultimii 6 ani, diminuându-se cu 1,3%, în urma conflictului comercial dintre Statele Unite și China.

În cazul în care economia Germaniei se va contracta și în al treilea trimestru, ţara va intra în recesiune tehnică, deși ea va fi una de proporţii modeste, potrivit estimărilor analiștilor, însă efectul acesteia asupra economiei zonei euro provoacă îngrijorări.

Tensiune în creștere între Israel și Liban

Două drone israeliene au căzut lângă Beirut, omorând doi membri ai organizaţiei Hezbollah, după ce armata israeliană a efectuat, la sfârșitul săptămânii trecute, o serie de raiduri aeriene asupra unor ţinte din Siria, Irak și Liban. Președintele libanez a catalogat incidentul drept „o declaraţie de război” și a ameninţat Israelul că va riposta. Premierul libanez, Saad Hariri, „i-a adresat Rusiei solicitarea de a-şi folosi autoritatea şi influenţa pentru a evita creşterea tensiunilor dintre Israel şi Liban, ceea ce ar reprezenta o ameninţare la adresa securităţii regionale”, a declarat Ministerul rus de Externe.

La rândul său, Israelul a explicat că dronele au vizat o bază a Gardienilor Revoluţiei din Iran și, prin premierul Netanyahu, i-a transmis liderului Hezbollah „să se calmeze”, întrucât „statul Israel ştie şi cum să se apere şi cum să le răspundă duşmanilor”.

Noi reacţii faţă de scenariul unui Brexit fără acord

Președintele Comisiei Europene i-a comunicat marţi seară premierului britanic că acordul pentru Brexit nu va fi renegociat și că Uniunea Europeană își susţine sprijinul pentru Irlanda. La rândul său, Boris Johnson i-a transmis lui Jean-Claude Juncker că nu va exista un Brexit cu acord, decât în cazul în care mecanismul „backstop” va fi eliminat, apreciind că acesta este incompatibil cu suveranitatea britanică. Partidele britanice din opoziţie au anunţat că intenţionează o bătălie legislativă cu premierul Johnson pentru a încerca să înlăture posibilitatea unui Brexit fără acord, inclusiv printr-o moţiune de cenzură.

Bombardiere strategice trimise de SUA în Marea Britanie

Statele Unite au trimis la o bază aeriană din Marea Britanie bombardiere strategice B-2, invizibile pe radar, dar și personal militar, pentru misiuni de antrenare cu aliaţii, potrivit Comandamentului SUA în Europa (EUCOM). Avioanele de tip B-2 au capacitatea de a evita sisteme aeriene sofisticate și pot transporta inclusiv bombe nucleare.

Trei state europene condamnă testarea rachetelor de către Phenian

Germania, Franţa şi Marea Britanie i-au solicitat Coreei de Nord să revină la negocierile cu Statele Unite, condamnând în același timp lansările de rachete „care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite”, într-un comunicat comun prezentat de adjunctul ambasadorului Germaniei la ONU, Jurgen Schulz.

Sâmbătă, Garda de Coastă a Japoniei a anunţat că a detectat un nou proiectil lansat de Phenian, iar agenţia sud-coreeană Yonhap a transmis că ţara vecină a testat din nou două rachete.

Brazilia acceptă ajutorul financiar pentru combaterea incendiilor din Amazon

După ce președintele brazilian a respins ferm ajutorul de 22 de milioane de dolari oferit de G7, un purtător de cuvânt al președinţiei braziliene a declarat că ţara este deschisă primirii de ajutor financiar din partea organizaţiilor externe sau a statelor, condiţia fiind ca „aceşti bani, odată intraţi în Brazilia, să nu contravină suveranităţii braziliene şi ca gestionarea fondurilor să fie în responsabilitatea noastră”.

Un bilanţ realizat de Institutul Naţional de Cercetare Spaţială (INPE) arată că, în ultimele 24 de ore, în Brazilia s-au înregistrat 1.659 de noi focare.

O ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat în largul Libiei

Cel puţin 40 de persoane au murit după ce o ambarcaţiune care transporta migranţi s-a scufundat în largul coastelor Libiei, alţi 60 de migranţi, provenind din Sudan, Egipt, Maroc și Tunisia, fiind salvaţi și transportaţi înapoi în Libia, potrivit declaraţiei lui Charlie Yaxley, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

„Această situaţie evidenţiază încă o dată nevoia urgentă de creştere a capacităţilor de căutare şi salvare în Marea Mediterană şi de găsire a unor alternative în Libia pentru ca refugiaţii să nu mai pornească în aceste călătorii fatale”, a afirmat Yaxley, subliniind că la 6 sau 7 persoane care migrează în Europa una moare pe ruta Libia-Europa. Deși numărul de persoane care intră în Europa a scăzut semnificativ, numarul de decese a crescut, așa încât „nu mai este o criză a sosirilor, ci una a morţilor”, a punctat reprezentantul ONU.

Două decese și 200 de cazuri confirmate de listerioză în Spania

O nonagenară și o femeie de 74 de ani au murit după ce au consumat carne de porc contaminată, iar peste 200 de cazuri de infecţie alimentară provocată de bacteria Listeria monocytogenes au fost confirmate de autorităţile spaniole. De asemenea, un cetăţean britanic a fost infectat, după ce a consumat carne contaminată la Sevilla, iar o femeie a pierdut sarcina din același motiv. Persoanele care s-au îmbolnăvit de listerioză au mâncat o specialitate din carne de porc specifică Andaluziei, „carne mecahada”, produsă de o fabrică din Sevilla, care a fost închisă.