Oportunităţile vin mai ales atunci când te bucuri de libertate financiară. Din păcate, în contextul situaţiei economice actuale, libertatea financiară nu se prea poate obţine și nici întreţine fără o reglementare serioasă a cheltuielilor. De obicei, perioada în care „strângi cureaua” este asimilată ca una de restriște, însă lucrurile nu sunt chiar atât de rele, arată David Ning, fondator al MoneyNing.com.

Cheltuirea nenecesară a banilor poate ţine de adicţie la fel de mult ca fumatul, însă de multe ori nu îţi dai seama de acest lucru până nu intervine o pauză în care realizezi care este proporţia între lucrurile de care ai nevoie și cele care doar îţi îndeplinesc anumite dorinţe. Vei începe să acorzi lucrurilor adevărata lor valoare și cheltuirea banilor nu va mai părea o activitate așa de atractivă, citează USNews.

Libertatea financiară este un lux cu atât mai mult apreciat cu cât este mai greu de obţinut. Aceasta îţi va da încredere să înfrunţi anumite probleme economice și îţi va permite să îţi crești calitatea vieţii în alte aspecte, cum ar fi părăsirea unui loc de muncă ce îţi făcea probleme. De asemenea, o rezervă de bani înseamnă mai puţin stres atunci când intervin cheltuieli neanunţate.

Va veni o zi în care nu va mai trebui să te scoli de dimineaţă pentru a merge la serviciu. Dacă în condiţiile unei economii în creștere, aceasta ar fi fost o perspectivă pozitivă asupra viitorului, în ziua de azi, pentru mulţi, este o perspectivă de coșmar. Pentru multe persoane vor exista repercusiuni negative ale pensionării, însă nu și pentru cei care au o rezervă financiară care să le dea posibilitatea de a alege cum ar putea arăta următorii ani.

Economisirea banilor este un prim pas pentru atingerea libertăţii financiare. Pe măsură ce timpul trece încep să devină mai importante investiţiile prudente care pot consolida baza financiară. Cea mai bună perioadă pentru a învăţa să investești este la tinereţe, când greșelile financiare nu au repercusiuni atât de mari și pot fi reparate mai ușor. Investiţiile simple, pe care le înţelegi, sunt cele care pot aduce resurse financiare suplimentare fără să consume și mult timp. Investiţiile însă nu sunt pentru toată lumea și presupun un grad de risc ce nu ar trebui asumat decât dacă se include de la început și varianta reală că banii investiţi pot fi pierduţi. Nu este niciodată o idee bună investirea tuturor banilor economisiţi.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.