10.000$ oricui poate dovedi că Geneza e greșită

59

Un creaţionist din California e dispus să ofere 10.000$ oricui poate dovedi în faţa unui judecător că știinţa contrazice interpretarea literală a Genezei, prima carte a Bibliei, scrie The Guardian.

Dr. Joseph Mastropaolo, iniţiatorul concursului „Procesul Genezei Literale", speră să poată genera o creștere a calităţii argumentelor din cadrul dezbaterii dintre creaţioniști și evoluţioniști. El e convins că evoluţioniștii se află în dezavantaj din punct de vedere știinţific și a anunţat că va pune 10.000$ într-un cont bancar înaintea dezbaterii propuse. Concurentul său va trebui să pună și el în joc 10.000$, astfel încât câștigătorul se va alege cu 20.000$.

Argumentele nu vor fi prezentate în faţa unui tribunal oficial, ci în cadrul unei forme alternative de rezolvare informală a disputelor utilizată în sistemul judiciar, numită „miniproces".

Mastropaolo a anunţat că-și va prezenta argumentele în favoarea interpretării literale a istoriei creaţiei imediat ce un om de știinţă va fi dispus să susţină că interpretarea simbolică a Genesei e mai adecvată din punct de vedere știinţific.

„Ei [evoluţioniștii] nu sunt deloc proști; sunt foarte inteligenţi, dar sunt destul de inteligenţi ca să știe că nu au nici o dovadă știinţifică pe care să o poată prezenta în cadrul unui miniproces", a afirmat Mastropaolo. „Nimic din Univers nu evoluează, ci totul se degradează", a adăugat el.

Mastropaolo a început să prezinte public argumente în favoarea creaţionismului în urmă cu 13 ani, după ce a citit un articol despre evoluţionism într-un ziar. El are un doctorat în chinesiologie și a predat biomecanică și fiziologie la Universitatea California timp de peste 25 de ani. În prezent, numele lui este trecut în Creation Science Hall of Fame, un site creat în cinstea celor care au contribuit la susţinerea creaţionismului din punct de vedere știinţific.

Procesul Genezei Literale va fi susţinut într-un tribunal informal din Santa Ana, California. Mastropaolo a spus că va crea o listă cu potenţiali judecători care să decidă asupra cazului, însă a adăugat că decizia finală va fi luată prin acordul ambelor părţi.

Regulile concursului specifică faptul că argumentele aduse trebuie să fie știinţifice, adică „obiective, valide și solide". Abordând problema într-o manieră legală și știinţifică, Mastropaolo speră să îmbunătăţească calitatea dezbaterilor viitoare dintre evoluţioniști și creaţioniști.

Un sondaj Gallup din iunie 2012 a dezvăluit faptul că 46% dintre americani cred în interpretarea literală a istoriei creaţiei. În prezent, patru state americane iau în considerare aprobarea predării versiunii religioase a creaţiei în școli.