Apologet creștin: durerea precede scepticismul

226

Cei mai mulţi sceptici religioși au început să aibă îndoieli cu privire la religie după ce au trecut prin experienţe negative cu instituţiile religioase, afirmă apologetul creștin dr. Alex McFarland în cartea „10 Answers for Skeptics" („10 răspunsuri pentru sceptici"), publicată la mijlocul lunii octombrie.

„Scopul meu a fost acela de a 'intra în mintea scepticului'," a declarat McFarland, într-un interviu acordat Christian Post, la capătul unei cercetări care a durat aproape un an și a constat în numeroase interviuri cu persoane care declară că privesc religia cu scepticism.

„Cel mai des întâlnit tip de sceptici sunt cei răniţi," rezumă McFarland. „Răniţi de biserică, de religie, sau de alţi creștini," a explicat autorul, menţionând totodată că „aproape toţi" scepticii cu care a vorbit pentru cartea sa proveneau din medii religioase.

McFarland identifică în cartea sa 10 tipuri de sceptici, între care „scepticul educat" – o persoană care are obiecţii de ordin intelectual faţă de creștinism; „scepticul tolerant" – o persoană care e de părere că toate credinţele religioase sunt adevărate și nu dorește să vorbească serios despre religie; și „scepticul rănit" – o persoană care respinge creștinismul ca urmare a unei experienţe urâte în biserica în care a crescut.

Îndoiala intelectuală este adesea precedată de durere emoţională, apreciază autorul cărţii, președinte al Facultăţii de Teologie „Southern Evangelical Seminary" din North Carolina.

„Circumstanţele personale, rănile emoţionale și experienţele toxice în biserică – ca să nu mai spunem despre sistemul public de școlarizare – toate au contribuit la îndepărtarea oamenilor de la credinţa într-un Dumnezeu binevoitor, înţelept și puternic," a declarat McFarland.

Autorul consideră și că intrarea religiei într-un con de umbră al culturii populare a secolului XX este, la rândul ei, responsabilă pentru creșterea scepticismului religios în SUA. „Biserica Americană, a abdicat, într-o mare proporţie, de la rolul ei de lider în școală, în presă, în mediul legislativ, pe piaţă, în artă și știinţe," susţine McFarland.

McFarland subliniază în cartea sa că, indiferent de tipul de sceptic, construirea unei relaţii este vitală pentru spargerea barierei de îndoială. Mai mult, spune McFarland, „eficienţa misionarismului între sceptici este, probabil, 80% relaţie și 20% dovezi."

„Stabilirea și dezvoltarea unei relaţii este de o importanţă vitală dacă vrei să ai un dialog semnificativ cu un sceptic," scrie McFarland.