Bangladesh: blogger ateu, ucis cu macete în plină stradă

590

Avijit Roy credea în forţa ideilor, însă nu se aștepta ca ele să îl ucidă.

Bărbatul, cu cetăţenie americană, era cunoscut în spaţiul religios din Bangladesh pentru ideile liberal-seculare pe care şi le promova pe blogul Mukto-Mona (Minte liberă). Faima i-a adus însă moartea.

Avijit Roy a fost linșat de un grup de fundamentaliști islamiști furioși, în plină stradă, relatează The Guardian. Bărbaţii l-au sfâșiat cu macete, lăsând-o grav rănită și pe soţia acestuia, care îl însoţea la întoarcerea de la un târg de cărţi.

„A murit în drum spre spital”, a declarat șeful poliţiei locale, Sirajul Islam. „Soţia lui este și ea rănită grav. A pierdut un deget”, citează The Guardian.

Roy, care avea în jur de 40 de ani, este al doilea blogger din Bangladesh ucis în ultimii doi ani în această ţară majoritar musulmană și al patrulea scriitor atacat, din 2004 încoace.

Poliţia a demarat o investigaţie, însă nici după ce s-a reuşit recuperarea macetelor folosite în atac nu s-a putut confirma dacă într-adevăr atacatorii erau islamiști. Tatăl lui Roy spune însă că scriitorul primise mai multe e-mailuri de ameninţare.

Președintele unei asociaţii a bloggerilor din Bangladesh a deplâns atacul, precizând că „protestează puternic împotriva lui”, arătându-și în acelaşi timp „îngrijorarea pentru siguranţa altor scriitori”.

Niciun articol de afișat