Satul Biblic și-a redeschis ieri porţile pentru vizitatorii bucureșteni, într-o atmosferă festivă care a cuprins pentru câteva momente aleile din preajma Cafenelei Actorilor, din Parcul Tineretului.

Cea de-a doua ediţie a proiectului Satul Biblic a fost inaugurată ieri după-amiază, în prezenţa unor oaspeţi de seamă care au dorit să își arate sprijinul faţă de această iniţiativă unică în Europa, ce îi aparţine Bisericii Adventiste din România.

După o plimbare printre atelierele de meșteșug antic, pe care și anul acesta Statul Biblic le-a readus la viaţă, invitaţii – unii dintre ei aflaţi pentru a doua oară în perimetrul satului – și-au exprimat satisfacţia cu privire la cadrul deosebit pe care organizatorii au reușit să îl reproducă.

Senatorul Titus Corlăţean, președintele Comisiei Schengen, s-a declarat încântat de adresabilitatea interconfesională a evenimentului. „Mi s-a părut un lucru extraordinar să văd un proiect promovat în comun de o biserică creștină și de Federaţia Comunităţilor Evreiești din România. Satul Biblic de secol I pentru mine înseamnă foarte mult și posibilitatea de a vedea cu ochii noștri și de a ne imagina cum a fost, la început de eră, momentul apariţiei creștinismului și venirea Domnului Iisus. Știu că pentru copii va fi un lucru extrem de interesant. Nu pot decât să mă bucur că aţi avut aceasă iniţiativă în mijlocul Bucureștiului. Un punct de atracţie cu un fundament profund. Mi-am propus să vin separat cu soţia și cu fiica mea și să ne bucurăm de acest proiect.”

De asemenea prezent la eveniment, deputatul Bogdan Ciucă, președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, a găsit în Satul Biblic un prilej de rememorare a copilăriei. „Primul meu contact cu istoriile biblice se leagă de o măsuţă cu nisip, unde erau un fel de căsuţe, omuleţi din lemn care voiau să interpreteze neînsufleţit scene din Biblie și mă impresionau foarte mult. Îmi amintesc, de exemplu, că apa era reprezentată de o oglindă pusă în nisip, iar mie o imagine perfectă. Însă astăzi m-am trezit cu totul într-o bucăţică din Biblie, într-o bucăţică din istorie… și să văd și hainele, și meșteșugarii, să aud cum se bate șechelul, să gust azima… cred că este un privilegiu pentru mine. E o fereastră către gânduri mai așezate și frumoase, la care ar trebui să medităm mai des.”

Ing. Paul Schwarz, vicepreședintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România, a apreciat fidelitatea cu care Satul Biblic reconstruiește aspectul satului antic israelian: „Cred că aduce, aduce cu ceea ce era în Biblie.” Schwarz a apreciat totodată că proiectul este „o acţiune demnă de felicitat și cred că toată lumea va avea ceva de învăţat”, subliniind importanţa esenţei comune pe care creștinismul și mozaismul o au. „La evrei s-a sărbătorit zilele trecute momentul când Moise a primit Torah, practicată de toate religiile monoteiste, și esenţial pentru Torah sunt Cele 10 porunci. Esenţial ar fi cu toţii să le respectăm, să ne respectăm religia. Lumea ar fi cu totul alta.”

Remarcând transformarea vizibilă a României, în raport cu atmosfera anilor de comunism, președintele Asociaţiei Conștiinţă și Libertate, Nelu Burcea, și-a exprimat „satisfacţia pentru această manifestare reală a libertăţii religioase. Mă bucur că acest Sat Biblic nu este unul exclusivist, ci deschide porţile pentru oricine este interesat să cunoască atât istoria, cât și impactul moral, spiritual al ideologiei evreiești, preluate de creștinism și să se impună ca manifestare creștină.”

Cuvântul final a venit din partea organizatorilor. Gabriel Ișvan, director de comunicare în cadrul Conferinţei Muntenia a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a apreciat implicarea voluntarilor, fără de care proiectul nu ar fi fost posibil, amintind că, anul trecut, numărul acestora s-a ridicat la 1.000 de persoane, care au ajutat peste 20.000 de vizitatori să simtă cât mai autentic experienţa imersiunii în atmosfera biblică. „Nu ne-am dorit să oferim doar ceva inedit”, a precizat Ișvan, „ci un reper, un indicator, un semn mare către Biblie, cu intenţia ca oamenii, fermecaţi de aspectul unui sat biblic, să își pună și întrebări legate de valorile biblice.”

Satul Biblic va fi deschis pentru vizitare până pe 4 iunie. Mai multe informaţii despre proiect sunt disponibile pe pagina dedicată evenimentului: www.satulbiblic.ro.

Foto: Maksim Seretsky