Catolicul Vladimir Ghika, simbolul ecumenismului la Octava mondială de rugăciune

65

Anul acesta, Octava mondială de rugăciune pentru unitatea creştinilor, un demers ecumenic cu rădăcini vechi de peste 270 de ani, dar concretizat în ultimii ani, îl are în centru pe Vladimir Ghika, care a fost beatificat de Papa Francisc pe 31 august 2013.

Alegerea a fost făcută deoarece exemplul său i-a inspirat pe cei care l-au cunoscut să lege relaţii cu creştini de diferite confesiuni, oferindu-le ajutor dezinteresat. El şi-a dedicat întreaga viaţă, atât ca laic, cât şi ca preot, idealului unităţii creştinilor, fiind denumit „apostol al unităţii creştinilor", potrivit Catholica.ro. Beatificarea sa – care a avut loc la Romexpo – a fost numită de cardinalul Angelo Amato drept „un semn profetic de reconciliere şi pace".

Octava de rugăciune este un eveniment ecumenic mondial care îşi are originea în Scoţia anului 1740, când a luat fiinţă o mişcare penticostală cu legături în America de Nord, al cărei scop era mesajul de reînnoire a credinţei şi comuniune cu toate bisericile.

În 1894, Papa Leon al XIII-lea încuraja oficial „Octava de rugăciune pentru unitatea creştinilor", iar 32 de ani mai târziu se începe publicarea „Sugestiilor pentru Octava de rugăciune pentru Unitatea Creştinilor" – material pregătit de mişcarea catolică „Fede e Costituzione" (Credinţă şi Constituţiune).

Un moment important în istoria premergătoare octavei este anul 1964, când a avut loc la Ierusalim rugăciunea comună a Papei Paul al VI-lea şi al Patriarhului Athenegoras I pentru „ca toţi să fie una". Anul acesta, Octava de rugăciune are loc între 18 şi 25 ianuarie.