Au mai rămas doar 5 zile până ce papa Francisc va deveni primul papă din istorie care se adresează direct Congresului american, de la un pupitru al acestuia. Vizita suveranului pontif în Statele Unite este așteptată de o masă de credincioși catolici pe cât de diversă, pe atât de complexă. Cine sau, mai bine zis, cum sunt catolicii americani care stau gata să îl întâmpine pe papă? Două institute puternice de cercetări sociologice se întrec să ofere un răspuns.

O fi papa Francisc cel mai cunoscut lider religios contemporan la nivel mondial, însă doar cam jumătate dintre americani sunt la curent cu vizita pe care pontiful urmează să o efectueze în SUA, notează prestigiosul grup Barna. Catolicii tind să fie mai informaţi la acest capitol: 59% dintre ei știu că vine papa. Dintre protestanţi, doar 49% sunt la curent cu vizita. Potrivit aceleiași cercetări, notorietatea vizitei papale este mai crescută în rândul persoanelor mai în vârstă: doar 45% dintre mileniali ştiu ceva pe acest subiect, comparativ cu 60% dintre seniori.

Însă aceasta nu din antipatie faţă de papă. Din contră, papa Francisc se bucură astăzi de o popularitate mai crescută decât în urmă cu un an. Dacă în 2014 54% dintre americani declarau că au o părere bună despre pontif, anul acesta procentul a urcat la 60. Cei mai deschiși sunt tinerii, popularitatea papei crescând cu cele mai multe puncte procentuale în cazul milenialilor și al celor din generaţia X (de la 41 la 55%, respectiv de la 51 la 71%). În cazul generaţiilor mai în vârstă, în schimb, statistica este răsturnată. În rândul generaţiei Baby-Boom (părinţii generaţiei X), popularitatea papei a scăzut de la 64 la 54%, iar în rândul generaţiei seniorilor (părinţii generaţiei Baby-Boom), papa nu mai este admirat de 66%, ci de 58% dintre aceştia.

Interesant este că opiniile favorabile cu privire la papă s-au răspândit mai mult printre protestanţi decât printre catolici, însă lucrul acesta s-ar putea datora și faptului că protestanţii cu părere bună despre papă sunt mult mai puţini în raport cu catolicii care își admiră liderul. Mai exact, procentul protestanţilor care declară a avea o părere bună despre papă a crescut anul acesta de la 48 la 58%, în timp ce procentul catolicilor care îl văd pe pontif într-o lumină pozitivă s-a oprit la 79%, deși a scăzut cu 6 puncte faţă de anul trecut.

Numeroși credincioși catolici sunt gata să dea mărturie despre modul pozitiv în care papa le-a influenţat perspectiva asupra Bisericii Catolice. Lucru valabil mai ales în rândul tinerilor. Nu mai puţin de 49% dintre ei spun că papa le-a schimbat în bine imaginea pe care o aveau despre biserică, de două ori mai mulţi decât cei care puteau exprima acest lucru anul trecut. O creștere aproape la fel de spectaculoasă s-a făcut simţită printre cei din generaţia X: 50% spun că și-au schimbat părerea despre biserică datorită papei, comparativ cu cei 36% câţi puteau spune acest lucru anul trecut. Cu toate acestea, nu e de neglijat că procentul per ansamblu al catolicilor care declară că papa le-a refăcut imaginea pozitivă asupra bisericii a scăzut cu 3 puncte.

Însă, în ciuda acestor statistici optimiste, Biserica Catolică americană se confruntă cu probleme mult mai dificil de gestionat decât influenţa suveranului pontif printre credincioși. Potrivit unei statistici publicate de Pew Research, peste jumătate (52%) dintre adulţii americani educaţi catolic au părăsit biserica la un moment dat. Dintre cei care nu s-au mai întors niciodată (28% din total), aproape două treimi au renunţat să se mai prezinte drept catolici. Restul, de 13%, care în ciuda lipsei de participare la biserică încă se mai identifică drept catolici au fost catalogaţi de sociologi drept „catolici culturali”. Cu toate acestea, 60% dintre catolicii culturali spun că a cultiva o relaţie personală cu Iisus Christos este esenţial pentru definiţia lor asupra catolicismului. Aceasta, în contextul în care 62% dintre ei spun că, pentru ei, a fi catolic este o chestiune care ţine de tradiţia strămoșilor.

Fidelitatea catolicilor care au rămas în biserică nu este nici ea de ignorat. Aproape trei sferturi dintre credincioșii practicanţi (73%) spun că au făcut parte din biserică toată viaţa lor și, într-un procent apropiat, 70%, catolicii americani declară că, orice-ar fi să vină, nu își pot imagina că vor părăsi vreodată credinţa catolică. Tendinţa aceasta se menţine și printre tineri. Circa 56% dintre catolicii cu vârste sub 30 de ani spun că n-ar pleca niciodată din biserică.

În aceste condiţii, nu e de mirare că aproape jumătate dintre americani (45%) declară că au o legătură cu Biserica Catolică, fie că sunt ei înşişi catolici, că sunt catolici culturali ori foști catolici, fie că au legături de alianţă (un soţ, un părinte).

Catolic va fi şi un segment important din publicul care va asculta discursul papei în faţa Congresului american. Fiindcă, așa cum remarca un material anterior, numeroși membri ai Congresului sunt de confesiune catolică. De fapt, momentul ales de papă pentru vizita în SUA coincide cu o incidenţă fără precedent a politicienilor catolici. „Anul 2016 va fi anul [politicii] catolice” în SUA, este și opinia lui Stephen F. Schnech, director al Institutului pentru Cercetări Politice și Studii Catolice la Universitatea Catolică a Americii, din Washington. Schneck identifică drept apogeu al acestei tendinţe alegerile prezidenţiale din 2016, unde nu mai puţin de 12 posibili candidaţi sunt catolici, potrivit Catholic Courier.

Însă independent de apetenţa pe care o manifestă acum catolicii americani pentru discursurile papale, adevărata probă a popularităţii papei Francisc în America va fi faptul ca papa să aleagă să predice adevăruri recunoscute și digerabile pe problemele deja vehiculate de presă sau să meargă să varianta abordării unor subiecte tari, cu vehemenţă europeană, pe pământ american. Unii observatori așteaptă de pildă intervenţii pe tema legalizării căsătoriei gay. Dacă acestea vor avea loc încă nu se știe, însă dacă vor avea, va fi interesant de urmărit reacţia americanilor care acum spun că îl admiră pe papă.