Papa Francisc va vizita Suedia de aniversarea Reformei

861

În octombrie, Papa Francisc va efectua o vizită în Suedia, una dintre cele mai puţin religioase ţări din lume, pentru a se alătura ceremoniei de aniversare a 500 de ani de la Reforma Protestantă.

Vizita va avea loc, pe 31 octombrie, la Lund, în sudul ţării, informează Religion News. Papa va lua parte la o ceremonie comună susţinută atât de Biserica Catolică, precum și de Federaţia Luterană Mondială, se arată într-un comunicat remis luni de Vatican. Anunţul a fost făcut de Vatican la finalul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitate Creștină, în timpul unei liturghii la care au participat lideri religioși protestanţi și ortodocși și în cadrul căreia suveranul pontif și-a cerut iertare „pentru păcatele diviziunii dintre noi”.

În discursul său, papa a spus că „dorește să ceară milă și iertare pentru comportamentul catolicilor faţă de creștinii din alte biserici, comportament care nu a reflectat valorile Evangheliei. Nu putem șterge ce s-a întâmplat în trecut, însă putem să nu permitem ca povara rănilor de altădată să continue să ne contamineze relaţiile.”

Papa a mai făcut pași ecumenici spre biserica luterană. Anul trecut, de pildă, a declarat, în timpul unei vizite la o biserică luterană din Roma, că „ar putea exista ocazii în care un luteran să poată primi Comuniunea în Biserica Catolică”, nota jurnalistul Christopher Lamb, pentru The Tablet.

Francisc nu este însă primul papă care să arate deschidere faţă de lumea protestantă. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat și el Suedia, în 1989, ca parte a unui tur al ţărilor protestante din Scandinavia. Turul a inclus Norvegia, Islanda, Finlanda și Danemarca.

În urma unui sondaj efectuat anul trecut de Gallup, Suedia a fost desemnată drept cea mai puţin religioasă ţară vestică. Deși cei mai mulţi suedezi sunt membri ai bisericii naţionale, doar foarte puţini participă la serviciile religioase. Circa 78% dintre suedezi se descriu ca fiind nereligioși sau atei convinși.

Foto: Religion News