Belgia, mai aproape de legalizarea eutanasierii copiilor

106

Controversatul proiect legislativ privind extiderea dreptului de eutanasie în rândul minorilor a trecut ieri de votul Comisiilor de Afaceri Sociale și Justiţie din Senatul Belgiei, scrie Associated Press.

Dacă va fi aprobată, legea le va permite copiilor sub 18 ani să ceară efectuarea procedurii în anumite circumstanţe stricte, în cazul în care se află într-un stadiu terminal al bolii ori suferă de dureri insuporabile. Decizia de eutanasie va fi luată numai cu consimţământul părinţilor.

Pentru a fi însă adoptat, proiectul legislativ trebuie să treacă de votul Senatului, a declarat Patrick Peremans, directorul Departamentului de comunicare al Camerei Superioare a Parlamentului, pentru CNN. Dacă va trece de această etapă, propunerea de lege va fi dezbătută de membrii Camerei Reprezentanţilor, iar dacă este aprobată de membrii acesteia, va fi semnată de rege.

Cei care se împotrivesc deciziei susţin că la o vârstă fragedă, minorii nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie în mod responsabil. Însă, pe de altă parte, există și susţinători ai proiectului care spun că este incorect faţă de copii ca numai adulţii să aibă dreptul la eutanasie (în Belgia, procedura este legală încă din 2002).