Primul centru privat pentru eutanasie în Olanda

411

Prima instituţie privată olandeză pentru eutanasie are deja o listă de aşteptare de 200 de persoane.

Până acum un an, eutanasia se practica doar în centrele medicale publice. Recent însă, Olanda a inaugurat prima prima clinică privată care prestează astfel de servicii. Instituţia nu dispune de saloane, dar personalul ei se deplasează la domiciliul pacientului.

Legea referitoare la eutanasie a intrat în vigoare în Olanda în anul 2002 şi se aplică în cazul pacienţilor bolnavi de cancer în fază terminală, a celor care suferă de boli cardiace şi circulatorii, sau de boli neurologice. În cazul persoanelor cu problemelor mentale, situaţia este diferită, pentru că nu se poate stabili un diagnostic atât de obiectiv ca și în celelalte cazuri, motiv pentru care medicii din centrele publice refuză de multe ori acești pacienţi. În schimb, în această clinică privată, aproximativ 80% din cereri au venit din partea unor pacienţi cu probleme psihice, notează El País Internacional.

Condiţiile impuse de autorităţile olandeze la efectuarea eutanasiei sunt foarte stricte, pentru a evita așa-numitul „turism al morţii". În cazul olandezilor, aceștia trebuie sa aibă asigurare medicală, iar în cazul străinilor, să fie rezidenţi legali, să dispună de asigurare de sănătate și să cunoască foarte bine limba ţării. Pe lângă acestea, pacientul trebuie să dea dovadă de luciditate și siguranţă asupra deciziei.