Somnul, esenţial în formarea memoriei pe termen lung

559

Un studiu întreprins de cercetătorii de la Universitatea din Chicago susţine cercetările anterioare cu privire la importanţa somnului în procesul de învăţare, subliniindu-i rolul decisiv în special atunci când vine vorba de asimilarea, în acceaşi zi, a două informaţii potenţial competitive.

Deoarece creierul păsărilor prezintă similarităţi biologice fundamentale cu cel al mamiferelor, cercetarea a fost efectuată pe grauri şi a demonstrat că, atunci când integrăm o informaţie sau o deprindere secundară în memoria noastră, aceasta poate să diminueze performanţa celei anterior învăţate.

Studiul a avut la bază două experimente efectuate pe 24 de perechi de grauri. Aceştia au ascultat două cântece (înregistrate) ale altor grauri, fiind verificaţi apoi în ce măsură le pot recunoaşte şi reproduce. După ce au învăţat cântecele, păsările au trecut prin acelaşi demers, fiind antrenate să îşi însuşească şi să redea alte două cântece distincte.

Cercetătorii au testat apoi abilitatea graurilor de a reproduce ambele seturi de cântece, atât înainte de a avea parte de somn cât şi după aceea, şi au descoperit că, înainte de somn, păsările nu puteau reda corect ceea ce fuseseră învăţate, amestecând primul set de cântece cu cel de-al doilea şi viceversa. După ce li s-a permis să doarmă, acestea au putut reproduce ambele seturi de melodii, fără a apărea anumite interferenţe în modul în care le rememorau. Mai mult, păsările şi-au putut aminti aceste cântece chiar şi a doua zi, după ce au fost învăţate altele noi.

„Somnul este cel care ajută la îmbunătăţirea capacităţii de reţinere a experienţelor care se suprapun, facilitând învăţarea din timpul zilei şi formarea ulterioară a amintirilor stabile,” afirmă autorii studiului în Psychological Science.