Hamburgerul făcut în eprubetă e gata de degustat

159

Primul hamburger, realizat exclusiv în laborator din carne artificială, va fi servit la Londra săptămâna viitoare.

Carnea a fost crescută artificial, pornind de la 3.000 de bucăţi de ţesut de vită. Costul acestui produs a fost de 250.000 de lire sterline, însă rezultatul nu este unul prea încântător. Carnea ieşită din laboratorul olandez din Maastricht are o tentă gri, iar textura este asemănătoare unei scoici.

Însă procesul este doar în primele sale faze şi se doreşte ca produsul să fie îmbunătăţit, pentru ca în 10 ani aceşti burgeri să înlocuiască variantele tradiţionale de pe piaţă.

Scopul realizării cărnii artificiale este protejarea animalelor, dar şi scăderea consumului de plante consumate de animale. Pentru fiecare kilogram de carne, un animal trebuie hrănit cu 10 kilograme de plante şi uleiuri. Însă pentru carnea dezvoltată în laborator, va fi nevoie de doar două kilograme de plante, explică cercetătorii.

De asemenea, o preocupare crescută este şi cea legată de ineficienţa nutriţională a cărnii de vacă şi de porc, aproximativ 15% din aceasta având valoare nutriţională, ceea ce reprezintă un procentaj mult prea mic.