Deţinuţii musulmani cer mâncare „curată”

438

Un musulman aflat pe lista de așteptare pentru execuţie, într-o închisoare din Ohio a dat în judecată închisoarea în care se află acuzând administraţia instituţiei de stat că refuză să îi dea hrană preparată în acord cu legea islamică. Deţinutul spune că alţi vieţași evrei primesc hrană kosher și acuză închisoarea de violarea drepturilor civile.

Deși reprezentanţii instituţiei spun că au scos deja carnea de porc din meniul oferit deţinuţilor, condamnatul Abdul Awkal, cele care a făcut plângerea, spune că meniul vegetarian su cel fără porc nu respectă întru totul prevederile legii islamice.

Deţinutul, care este susţinut în demersul său de un alt coleg de închisoare, susţine că, potrivit religiei sale, hrana trebuie preparată într-un fel anume pentru a fi „halal" – hrană permisă de Islam. Mai exact, animalul măcelărit nu trebuie ucis decât prin tăierea jugularei, după care trebuie golit de sânge, pentru a se conforma prevederilor islamice.

„Problema hranei halal este extrem de importantă pentru mine, mai ales că mă așteaptă execuţia," a declarat Awkal în apelul său. „Este important pentru mine să respect prevederile religiei mele, în apropierea morţii."

Problema se pune și în termeni financiari. Potrivit unor date furnizate de Associated Press, statul Ohio cheltuie în prezent între 3,5$ și 7$ pentru un meniu kosher, în comparaţie cu 1,7$ cât ar costa un meniu obișnuit. Oficialii statului Ohio spun că introducerea unei noi reglementări privind mâncarea pentru deţinuţii musulmani ar necesita schimbarea meniului a 2.000 de deţinuţi.