În Londra, creștinii oferă adăposturi musulmanilor convertiţi

525

Organizaţia caritabilă creștină Christian Concern, ce activează în Marea Britanie, va deschide un lanţ de adăposturi, unde se vor putea refugia musulmanii convertiţi la creștinism, ce stau sub teroarea crimelor de onoare.

Conform organizaţiei, aproximativ 3.000 de persoane se tem pentru vieţile lor în Anglia, după ce comunităţile musulmane din care făceau parte au ameninţat că îi vor pedepsi pentru părăsirea credinţei. Legea islamică sharia prevede ca apostazia să fie pedepsită cu moartea.

Crimele de onoare sunt rare în Londra, dar se întâmplă și în prezent. Represaliile includ în mod obișnuit discriminare, ostracizare socială, ameninţări și violenţă (bătăi sau distrugerea și incendierea proprietăţilor).

Andreea Williams, director executiv al organizaţiei, spune despre musulmanii convertiţi că în cel mai bun caz sunt penalizaţi prin excluderea din familie, iar în cel mai rău caz sunt ameninţaţi cu moartea.

„Asta nu se întâmplă doar în Sudan și Nigeria, ci chiar în Londra. Guvernul a eșuat în gestionarea sentimentului anticreștin, ce se răspândește nestingherit în societate”,

a declarat Williams.

Problema a devenit mai proeminentă în Marea Britanie după ce, în luna ianuarie, un bărbat afgan a primit azil religios în ţară, deși era ateu. Avocaţii săi au reușit să demonstreze că ateismul său i-ar fi pus viaţa în pericol dacă mai rămânea în Afganistan.

Anunţul celor de la Christian Concern vine în contextul scandalului iscat în Pakistan, după ce o femeie însărcinată în luna a treia a fost omorâtă cu pietre de către propia familie, în mijlocul orașului Lahore. Femeia se căsătorise cu un alt bărbat decât cel stabilit de familie, bărbat care a asistat pasiv la moartea acesteia.

Autorităţile musulmane nu se implică în aplicarea shariei de către familiile „făcute de rușine”, iar cazul a stârnit indignare internaţională și a realimentat apelurile pentru încetarea crimelor „de onoare”.