Nu mai puţin de 2.500 de oameni au mărșăluit în orașul kenyan Garissa în semn de sfidare faţă de gruparea militantă islamistă al-Shabaab, după ce aceasta a revendicat un atentat sângeros asupra unei universităţi locale.

Musulmani și creștini deopotrivă și-au dat mâna în timpul marșului, jurând să rămână uniţi împotriva militanţilor extremiști, afiliaţi al-Qaeda, informează BBC.

Atacul de la Universitatea din Garissa s-a soldat cu moartea a 148 de persoane și a constituit cel mai sângeros atac condus de o grupare în Kenya, până acum.

Ieri, mai multe avioane de vânătoare kenyene au bombardat două tabere din regiunea Gedo, folosite de membrii grupării al-Shabaab pentru a trece în Kenya, a afirmat un purtător de cuvânt militar. Aceasta este prima acţiune de represalii din partea Kenyei în urma atacului de la Universitatea din Garissa.

Ministerul de Interne din Kenya a anunţat că unul dintre autorii masacrului este fiul unui oficial guvernamental kenyan, relata The Guardian în ediţia electronică de duminică. „Tatăl lui le-a spus agenţilor de securitate că fiul său a dispărut de acasă (…) şi ajuta poliţia să îl găsească, înainte de comiterea atacului de la Garissa”, a precizat Njoka pentru Reuters.

Presa a relatat totodată că, potrivit guvernului kenyan, autorul atacului este Mohamed Mohamud, membru al-Shabaab suspectat că ar avea „o reţea teroristă extinsă în Kenya”, citează CNN.

Anterior, ministerul a publicat o notă de căutare a lui Mohamud, în care a oferit o recompensă de 20 de milioane de şilingi kenyeni (aproximativ 200.000 de euro) pentru informaţii care pot duce la capturarea lui. „Cerem oricui are informaţii despre #Gamadhere să le împărtăşească autorităţilor şi agenţiilor de securitate”, a scris ministerul pe Twitter, relatează Mediafax.

Cu câteva zile în urmă, autorităţile locale au prezentat publicului cadavrele celor patru atacatori pe care au reușit să îi prindă, transportându-le prin oraş cu o camionetă.